Rusové se obávají odlivu mozků

Vladimír Putin na obří tiskové konferenci v Moskvě.

Vladimír Putin na obří tiskové konferenci v Moskvě.

Útěk vlivného ekonoma Sergeje Gurijeva do Francie vzbudil v Rusku diskuze o tom, že by ho mohly následovat i další intelektuální kapacity. „Rusko ztratilo jednu ze svých největších hlav,“ napsal pro Foreign Policy ekonomický expert Anders Aslund, který se s Gurijevem zná.

„Jeho vynucený odchod je zničujícím úderem občanské společnosti a svobodě v Rusku. Zřejmě budou následovat další talentovaní mladí Rusové,“ poznamenal. Podobně se vyjádřil i neúspěšný prezidentský kandidát, miliardář a lídr nové strany Občanská platforma Michail Prochorov. „Je to smutný fakt pro celé Rusko,“ podotkl.

Možné příčiny odchodu Gurijeva média neustále rozebírají. Nejde totiž ani o oligarchu ani o aktivního odpůrce prezidenta Vladimira Putina. Kvůli napojení na premiéra Dmitrije Medveděva býval spíš označován za součást liberálního vládního křídla.

Nejčastěji se zmiňuje jeho projev sympatií k bývalému ropnému magnátovi Michailu Chodorkovskému a opozičnímu bloggerovi Alexeji Navalnému. Ve studii o soudním stání s Jukosem Gurijev napsal, že proces byl nespravedlivý. Navalnému zase finančně přispěl do protikorupčního fondu.

Jednačtyřicetiletý Gurijev, který je zařazen do TOP 100 kádrových rezerv Ruska, na konci minulého týdne vzkázal, že se nevrátí, dokud si nebude jistý tím, že na něj vyšetřovací orgány nic nemají. Sám se považuje za bezúhonného. „Na druhé straně dokumenty ukazují, že v Rusku je možné přijít o svobodu, i když člověk nic špatného nedělá,“ řekl. Začal se prý proto obávat, že ho na základě vykonstruovaných důvodů čeká stejný osud jako Chodorkovského. Tvrdí, že byl kvůli kauze Jukos třikrát vyslýchán a úřady mu zabavily poštu za posledních pět let.

The Moscow Times uvedly, že Gurijevův krok je posledním důkazem nespokojenosti prozápadní ruské elity, která si stěžuje, že je po návratu Putina do Kremlu vytlačována z centra dění. Mnoho vzdělaných Rusů hovoří o emigraci.

„Mezi relativně zajištěnými lidmi je stále populárnější téma rozhovorů, zda emigrovat, nebo pouze zajistit dětem zahraniční vzdělání,“ citoval list Táňu Lokšinovou z Human Rights Watch v Moskvě. „Hovoříme o velkém odlivu mozků,“ dodala.

V ruských médiích se pravidelně objevují spekulace, že se k odchodu chystají další osobnosti. Padla jména Garry Kasparov a Pavel Durov. Jak bývalý šachový šampion, tak zakladatel sociální sítě V Kontakte to ale popřeli.

Sergej Gurijev

Ekonom působil jako neformální poradce prezidenta a následně premiéra Dmitrije Medveděva. Byl také rektorem uznávané Ruské ekonomické školy, minulý týden však na post rezignoval. Nyní bude zřejmě přednášet v Paříži. Jeho práce jsou pravidelně publikovány v ruských i mezinárodních odborných časopisech. Navzdory „útěkářské“ kauze byl v pátek zvolen do dozorčí rady státem vlastněné Sberbank. Analytici to považují za důkaz silného zázemí Gurijeva v liberálních kruzích.

Navalnyj zatápí Putinovu režimu víc než celá opozice. Proto musí pykat