Rusové se vrhli na sázky, vede hokej

Ruský prezident Putin si v Soči zahrál hokej (ilustrační foto)

Ruský prezident Putin si v Soči zahrál hokej (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Olympiáda v Soči zvýší obrat na trhu sportovních sázek o dvacet procent na 200 milionů dolarů měsíčně. Vsadit se přitom dá na cokoli, počínaje populárním hokejem až po comeback medvěda z roku 1980.

„Největší byznys bookmakerů představuje fotbal. Mimo sezonu ho může nahradit olympiáda, a to především sázkami na hokej, biatlon a celkový počet medailí týmu,“ pochvaluje si šéf organizace bookmakerů v Rusku Oleg Žuravskij.

Roční obrat trhu sportovních sázek v Rusku činí 1,5 až dvě miliardy dolarů, na měsíc tak připadá nejvyšší částka až 167 milionů dolarů. Zisky bookmakerů přitom činí sedm až dvanáct procent sázky. V únoru si tedy díky olympiádě přijdou až na 24 milionů dolarů.

Šedesát procent sázek na hokej

To, že Rusové na olympiádě v Soči nejčastěji sázejí na celkový stav medailí týmu, hokej a biatlon, potvrdil pro server rbkdaily.ru prezident Národní asociace bookmakerů Jurij Fedorov. „Co se zimních sportů týká, mnohdy vše záleží na subjektivním hodnocení rozhodčích, jako například v krasobruslení, tam je pro diváka složité odhadnout, kdo zvítězí,“ vysvětluje, proč lidé tolik nesázejí na další populární ruský sport. Podle sázkových společností tak v Soči šedesát procent tipů připadá na hokej, dvacet na počty medailí, dvanáct má biatlon a jen osm procent zbývá na další disciplíny.

Kurz na vítězství ruského olympijského týmu teď činí 7,95, na vítězství v hokeji pak 2,95. Rusové podle průzkumu kalkulují se třemi scénáři: optimistickým, realistickým a pesimistickým. V prvním případě se počítá s umístěním ruského týmu na prvním či druhém místě a ziskem šestnácti zlatých medailí, ve druhém případě s devíti zlatými a třetím či čtvrtým místem. Největší pesimisté se obávají pátého až šestého místa s pěti zlatými medailemi.

Olympijské sázky však nesouvisí jen se sportem. Dalo se tipovat i na to, zda se na zahájení objeví olympijský maskot z her v roce 1980, na to, jak vzplane oheň, či zda Vanessa Mae úspěšně vystoupí v obřím slalomu.

Olympijské bary
Na výdělky podpořené olympiádou se těší i majitelé moskevských barů. Podle průzkumu serveru rbkdaily.ru mezi majiteli podniků, které budou promítat přímé přenosy, se místa rezervují dlouho dopředu. Na zahajovací ceremoniál bylo zamluveno až 85 procent míst. Nepříliš překvapuje největší zájem o časy, kdy se přenáší hokej a krasobruslení.

Olympijské hry online: Kde sledovat přímé přenosy ze Soči