Rusové v posledních dnech přesunuli do Evropy miliardy dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Ken Doerr, Flick.com

Rosněft, nebo Michail Fridman. Podnikatelé z Ruska přesunuli během posledních několika dnů do Evropy miliardy amerických dolarů. Navzdory sebevědomým vyjádřením Moskvy se tak ukazuje, že ruský byznys má z případných sankcí ze strany EU a USA obavy.

Jak napětí mezi Ruskem a Evropou narůstá, rostou i obavy ruských podnikatelů z toho, že přijdou o své peníze. Oplývají proto neobvyklým investičním apetitem. Kupují evropské společnosti, nebo jejich podíly. Cílem je diverzifikace rizika hrozícího v podobě sankcí Evropské unie a Spojených států proti Rusku. Brusel včera schválil sankce vůči 21 lidem z Ruska i Krymu; týkají se zmrazení majetku a omezení cest do EU.

Jeden z nejbohatších ruských oligarchů, Michail Fridman, odkoupil v neděli za cca sedm miliard dolarů dceřinou společnost DEA německého energetického gigantu RWE. Ta se zabývá těžbou ropy a plynu. Fridman ji převzal prostřednictvím své lucemburské investiční firmy Alfa group.

Kapitál z Ruska mizí

Oligarcha ale nebyl v akvizičních aktivitách jediný. Ruská státní těžební společnost Rosněft v pondělí převzala 13 procentní podíl italské gumárenské skupiny Pirelli. Za jednu miliardu amerických dolarů se Rosněft stal polovičním majitelem nové firmy holdingu. Na obchodě se dohodl s dalšími akcionáři – italskými bankami UniCredit a Intesa Sanpaolo.

Investoři do ruských aktiv jsou letos tvrdě zasaženi rostoucím napětím mezi Ruskem a Západem. Zahraniční firmy přesouvají kapitál z ruských poboček pryč. Investiční index padesáti nejlikvidnějších ruských společností MICEX se od začátku roku snížil o 17 procent. A ruský rubl se propadl na historické minimum 36,7 RUB/USD.

David Klimeš: Břidlicové štěpení Putinova vlivu