Růst čínského obchodu ochabuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Čínský obchodní přebytek v červnu výrazně vzrostl, zatímco dovoz i vývoz zpomaluje, což vyvolává obavy o růst druhé největší světové ekonomiky. Obchodní přebytek se zvýšil hlavně díky nižšímu dovozu, což může naznačovat zpomalení domácí spotřeby Číny.

Země v červnu vykazovala obchodní přebytek 31,7 miliardy dolarů (zhruba 658 miliard korun), což je proti květnovému přebytku nárůst téměř o sedmdesát procent. Mírněji narůstá poptávka po ropě, železné rudě i dalším zahraničním zboží.

Objem dovozu se v červnu meziročně zvýšil o 6,3 procenta a podle záznamů celní správy činil 148,5 miliardy dolarů. Analytici v průměru předpovídali, že nárůst dovozu dosáhne 12,7 procenta, stejně jako v květnu.

Vývoz na tom byl o trochu lépe, neboť se meziročně zvýšil o 11,3 procenta na 180,2 miliardy dolarů. Je to sice zpomalení proti květnovému nárůstu v rozsahu 15,3 procenta, znamená to však lepší výsledek, než se čekalo. Analytici totiž počítali se zpomalením tempa růstu až na 9,9 procenta.

Dlouhodobě ale růst čínského exportu zpomaluje: za šest měsíců stoupl o 9,2 procenta, což je výrazný pokles oproti 24procentnímu růstu za stejné loňské období. Dovoz zpomalil ještě výrazněji: za první loňské pololetí rostl tempem 27,6 procenta.

Tento týden se navíc očekává, že Čína zveřejní růst hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí. Očekávaný růst by měl činit 7,5 procenta, což by byl nejnižší růst od ekonomické krize v roce 2008.