Růst ekonomiky Íránu má přesáhnout pět procent, pomůže zrušení sankcí

Íránský prezident Hasan Rúhání

Íránský prezident Hasan Rúhání Zdroj: ctk/AP

Írán počítá na letošní rok s více než pětiprocentním růstem ekonomiky. Přispěje k tomu zrušení mezinárodních sankcí, jimž země čelila kvůli svému jadernému programu. Uvedla to tamní státní televize, která citovala guvernéra centrální banky. Země také předpokládá, že do konce března zvýší vývoz ropy a kondenzátů zemního plynu na dva miliony barelů denně.

„Hospodářský růst Íránu v roce 2015 zpomalil, odhady vývoje doma i v zahraničí ale naznačují, že v roce 2016 růst přesáhne pět procent,“ řekl šéf centrální banky Valíolláh Seíf.

Írán se dostal z ekonomické izolace letos v lednu, kdy světové mocnosti pod vedením Spojených států a Evropské unie zrušily protiíránské sankce výměnou za to, že Teherán omezí svůj jaderný program.

Írán je třetím největším členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jeho návrat na trh vyvolává obavy, že situace na už tak dost přesyceném trhu se ještě zhorší. Zástupce Národní íránské ropné společnosti (NIOC) řekl, že do konce března dosáhne vývoz ropy a kondenzátů zemního plynu dvou milionů barelů denně.

„Prodej kondenzátů plynu je pomalejší než prodej ropy, my ale očekáváme, že do budoucna se budou prodávat víc než ropa,“ řekl podle státní agentury Shana Mohsen Ghamsari, který má v NIOC na starosti mezinárodní otázky.

Írán a Západ se těší na vzájemný obchod. Zatím ale chybí peníze