Růst ekonomiky v eurozóně a Evropské unii zpomalil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ekonomika eurozóny má za sebou nejhorší kvartální výkon za poslední dva roky. Od letošního ledna do března povyrostlo hospodářství zemí platících společnou měnou oproti předchozímu čtvrtletí v průměru o čtyři desetiny procenta, pomaleji rostla eurozóna podle eurostatu naposledy ve druhém kvartálu roku 2016. Podle odborníků mají ekonomiky spojené eurem to nejlepší už za sebou. Ochlazení eurozóny přitom letos dorazí i do Česka.

V meziročním srovnání HDP v 19 zemích platících eurem zpomalil na 2,5 procenta z 2,8 procenta v předchozím čtvrtletí. Celá EU pak vykázala meziroční růst o 2,4 procenta, v posledních třech měsících loňského roku expandovala o 2,7 procenta.

„Ekonomická aktivita v eurozóně i nadále roste, nicméně známky zpomalení tempa růstu byly v průběhu letošního prvního čtvrtletí patrné. Lze předpokládat, že eurozóna zpomalí i v letošním roce jako celku,“ dodává hlavní ekonom Generali CEE Radomír Jáč. Podle něho jde o výraznější zpomalení, než v posledních týdnech naznačovaly ostře sledované předstihové ukazatele ekonomické budoucnosti zemí eura. „Index nákupních manažerů v zemích eurozóny za první čtvrtletí indikoval růst o 0,6 procenta,“ dodává Jáč.

Zpomalení eurozóny jen potvrdilo nepříznivé letošní signály z ekonomicky nejvýznamnějších zemí společenství. V prvním čtvrtletí tak například prudce zpomalila ekonomika Francie, a to z tempa sedmi desetin procenta na méně jak polovinu. Nervozitu napříč Evropou už dříve posílili i němečtí spotřebitelé, kteří během února utratili o sedm desetin procenta méně peněz než v lednu, maloobchodní tržby největší evropské ekonomiky tak klesly už pošesté za posledních osm měsíců.

„Ekonomika eurozóny už svým vrcholem pro současný ekonomický cyklus už prošla,“ uvádí analýza analytické společnosti High Frequency Economics ze závěru dubna. Za celý letošní rok by měla eurozóna povyrůst mírně nad dvěma procenty. Za loňský rok přitom přidala 2,4 procenta. Zpomalení tempa růstu ekonomik se pro letošní rok očekává i pro celou střední Evropu. Horší čísla mají vedle Česka vykázat i Maďarsko či Polsko.