Růst indonéského hospodářství zpomaluje

Indonésie, Jakarta

Indonésie, Jakarta Zdroj: ctk/AP

Další z rozvíjejících se trhů se probouzí do méně zářivé reality, než si sliboval. Po vystřízlivění Turecka či Brazílie dochází dech dalšímu někdejšímu oblíbenci mezinárodních investorů – Indonésii.

Ekonomický růst lidnaté země v jihovýchodní Asii zaostal i za očekáváním analytiků a zpomalil na nejnižší hodnoty od roku 2009. Důvodem je zpomalení investic po loňském zvýšení úrokových sazeb. Zákaz vývozu komodit navíc negativně dopadl na těžařský sektor. Ten se v prvním čtvrtletí propadl o 3,5 procenta ve srovnání s posledními třemi měsíci loňského roku.

Indonéská ekonomika podle Centrálního statistického úřadu v Jakartě v prvních třech měsících roku rostla oproti stejnému období loňského roku o 5,21 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali průměrný růst o 5,6 procenta.

„Utažená měnová politika a slabá poptávka po komoditách v kombinaci se zákazem vývozu nezpracovaných minerálů znemožní ekonomice růst rychleji než šestiprocentním tempem ročně, které ještě nedávno vypadalo jako norma,“ řekl Bloombergu Daniel Martin, analytik singapurské Capital Economics Asia.

Mezictvrtletní vývoj indonéského HDPMezictvrtletní vývoj indonéského HDP | indonesky statisticky urad/E15

Indonéská vláda minulý měsíc uvedla, že sníží své očekávání ekonomického růstu v letošním roce ze šesti na 5,8 procenta. Loňské agresivní zvyšování úrokových sazeb z 5,75 procenta na 7,5 procenta sice přidusilo ekonomický růst, na druhé straně ale největší ekonomice jihovýchodní Asie pomohlo zkrotit schodek obchodní bilance a zpomalit inflaci, která je indonéským odvěkým problémem.

Ani mezičtvrtletní srovnání ekonomického růstu nevyznívá pro Jakartu příliš dobře. V prvním letošním čtvrtletí indonéská ekonomika povyrostla ve srovnání s posledním kvartálem loňského roku jen o 0,95 procenta. To je nejhorší začátek roku za více než deset let. Analytici očekávali 1,33 procenta.