Rýsuje se unijní rozpočet, má splatit staré účty a podpořit růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Evropska unie

Vyjednávači členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody nad návrhem unijního rozpočtu na rok 2015. Z tiskové zprávy rozpočtového výboru europarlamentu plyne, že výsledný kompromis počítá s částkou 145,3 miliardy eur (4,07 bilionu korun) v závazcích a 141,2 miliardy eur (3,95 bilionu korun) v platbách.

Dohoda je důležitým krokem k definitivní dohodě nad unijním rozpočtem na příští rok. Jen velmi mírně se liší od návrhu, který na konci listopadu předložila eurokomisařka pro rozpočet Kristalina Georgievová. Ta předpokládala závazky za 145,2 miliardy eur a platby dosahující 141,3 miliardy eur.

Carlo Padoan, který je ministrem financí Itálie, tedy předsednické země EU, v prohlášení zdůraznil, že ačkoliv jde o podstatný krok, práce na rozpočtu ještě nejsou u konce. Země osmadvacítky chtějí v materiálu zdůraznit podporu růstu a tvorby pracovních míst, ale i potřebu respektovat skutečné finanční možnosti členských států.

Je to už druhý návrh rozpočtu na příští rok, který komise letos předložila. Jednání o tom prvním v listopadu zkrachovala. Nyní všechny strany musejí dosáhnout dohody ještě tento týden tak, aby podobu rozpočtu na rok 2015 mohl ještě definitivně na své poslední letošní plenární schůzi, která začíná příští pondělí, schválit europarlament jako celek. Velvyslanci osmadvacítky by se proto měli kompromisem zabývat v úterý, rozpočtový výbor europarlamentu ve čtvrtek.

Stop neproplaceným účtům

Toutou dohodou se podle zástupců europarlamentu podařilo zajistit 4,8 miliardy eur (131,6 miliardy korun) na zaplacení dosud neproplacených účtů. Právě na této otázce se v první sérii jednání nepodařilo nalézt shodu. Částka za neproplacené účty už několik let vzrůstá. V roce 2010 to podle komise bylo pět miliard eur, do konce letošního roku to bude možná i více než 23 miliard eur. Také členské země uvedly, že je potřeba zajistit, aby počty nesplacených účtů a související velikost částky už dál nerostly.

Pokud se rozpočet EU nepodaří schválit včas, začne v unii fungovat zdejší verze takzvaného rozpočtového provizoria. To znamená, že každý měsíc bude moci být utracena jen jedna dvanáctina rozpočtu z roku 2014, nebo - pokud by se jednalo o nižší sumu - jedna dvanáctina částky z návrhu rozpočtu pro rok 2015.