S&P: Rizika ohrožení hospodářského růstu jsou enormní

Nejnovější statistická data naznačují směřování Evropy zpět do recese. Ve své nové zprávě to uvedla mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's. Ekonomické problémy se prý šíří z okraje eurozóny do jejího jádra.

„Zdůrazňujeme ale, že rizika ohrožení hospodářského růstu jsou enormní. Odhadujeme, že naše základní prognóza mírné recese má úspěšnost 60 procent, úspěšnost výraznější recese je 40 procent,“ uvedl hlavní evropský analytik S&P Jean-Michel Six. Agentura očekává, že se eurozóna v první polovině příštího roku ocitne ve slabší recesi, ve druhém pololetí by se měla situace trochu zlepšit. Vyhlídky evropské ekonomiky se přitom prudce zhoršily až v posledním měsíci.

S&P znovu snížila odhad růstu německé, italské a francouzské ekonomiky na příští rok. Zatímco Německu předpovídá reálný růst hrubého domácího produktu o 0,8 procenta, v předchozí prognóze to bylo jedno procento. Odhad růstu HDP ve Francii agentura snížila na 0,5 z 0,8 procenta, v Itálii nově čeká růst o 0,1 místo dosavadních 0,2 procenta.

Agentura hodně vyvozuje z poklesu průmyslové aktivity napříč Evropou. Kompozitní index nákupních manažerů, který zahrnuje aktivitu v průmyslu i ve službách, v říjnu v eurozóně klesl na 47,2 ze zářijových 49,9 bodu. To je nejvýraznější pokles od července 2009. „Nadcházející recese v Evropě už zasáhla Španělsko, Portugalsko a Řecko, nyní se hospodářské potíže začaly šířit do hlavních ekonomik, což je Francie a Německo,“ uzavřel Six.