S&P snížila belgický rating, zemi ohrožuje velký dluh

Manneken Pis, slavná bruselská socha

Manneken Pis, slavná bruselská socha Zdroj: wikimedia.org

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes snížila hlavní úvěrovou známku Belgie o jeden stupeň na AA z dosavadních AA+. Agentura to zdůvodnila obavami z dalšího zvyšování již tak vysokého státního dluhu pod tlakem slabé evropské ekonomiky a finančního trhu, na němž v posledních týdnech vlivem dluhové krize eurozóny rostou úvěrové náklady vlády.

„Domníváme se, že schopnost belgické vlády zabránit růstu státního duhu, který je podle nás už na vysoké úrovni, je omezená,“ uvedla S&P podle agentury Reuters.

Za hlavní příčinu tohoto stavu S&P označila reakci domácích a evropských bank a jejich regulačních orgánů na dluhovou krizi, která povede prostřednictvím snižování aktiv vůči vlastnímu kapitálu k omezování úvěrové aktivity. Výsledkem bude pokles evropské ekonomiky, což dopadne na export, který tvoří 80 procent belgické ekonomiky.

Výhled sníženého belgického ratingu zůstává negativní, to znamená, že S&P je připravena jej dál snížit. Belgický státní dluh je nyní kolem 97 procent hrubého domácího produktu a nepříznivý vývoj v ekonomice a finančním sektoru jej může vytlačit nad sto procent, uvedla agentura.

S&P se rovněž obává, že vláda bude muset vynaložit více výdajů na podporu finančního sektoru. Letos vláda převzala belgickou část banky Dexia, která se kvůli dluhové krizi dostala do finančních potíží.

Úvěrové náklady Belgie se v posledních dnech výrazně zvýšily. Výnos desetiletých státních dluhopisů stoupl za týden o celý procentní bod na 5,8 procenta a přibližuje se kritické hranici sedmi procent.

Rok a půl bez vlády

Zpráva S&P přiměla belgické politiky ohlásit ještě dnes nová politická jednání. Belgie je bez nové vlády plných 530 dní od posledních voleb. „Prodlužování politické nejistoty je pode našeho názoru je rizikem pro úvěrovou důvěryhodnost země,“ sdělila S&P. Dodala, že úřadující vláda „postrádá mandát k zavádění hlubokých fiskálních a strukturálních reforem“.

Úřadující premiér Yves Leterme po zprávě S&P prohlásil, že politické strany musí okamžitě vyslat jasné signály ohledně řešení rozpočtu na rok 2012. Politická jednání se nyní zaměřují právě na otázku rozpočtového deficitu a státního dluhu a potřebují najít úspory v rozsahu 11 miliard eur, aby se deficit snížil pod tři procenta hrubého domácího produktu.