Samostatné Katalánsko by mohlo anektovat kus Francie, navrhuje ministr

Katalánci volají po nezávislosti (foto z protestů v září 2014)

Katalánci volají po nezávislosti (foto z protestů v září 2014) Zdroj: CTK

Katalánský ministr spravedlnosti Germà Gordó naštval španělské a francouzské politiky. Prohlásil totiž, že Katalánsko, jakmile získá nezávislost na Madridu, může zabrat území sousedních států, tedy právě Francie a Španělska. Gordó navíc svůj skandální výrok pronesl na francouzské půdě.

„Katalánsko nikdy nezapomnělo na ostatní území s katalánsky hovořícím obyvatelstvem,“ prohlásil podle agentury Focus Germà Gordó při návštěvě Katalánské letní univerzity ve francouzském městě Prades.

Gordó zároveň vysvětlil, že Velké Katalánsko podle jeho představ zahrnuje takzvané Severní Katalánsko, což jsou historické okresy Roussillon a Cerdanya, které v současnosti přibližně odpovídají francouzskému departementu Východní Pyreneje. Dále jižního souseda Katalánska Valencijské společenství, část Aragonie podél západní hranice Katalánska a konečně i Baleárské ostrovy.

Politickou scénu ve Španělsku požadavky Gordóa rozbouřily. Největší španělské partaje okamžitě žádaly vysvětlení od katalánského premiéra Artura Mase, který je považován za jednoho z nejvášnivějších separatistů. Zástupce vládnoucí Lidové strany José López Garrido dokonce na Twitteru přirovnal plány Gordóa k nacistickým záměrům předělat Rakušany, Čechy a Poláky na Němce.

Lokální vlády dotčených území Gordóovy výroky odsoudily jako nesmyslné. „Vládu Aragonie i naše obyvatele, kteří se považují za Španěly a Aragóňany, tyto nároky hluboce znepokojily,“ uvedl tamní premiér Javier Lambán. Hlava Valencijského společenství Ximo Puig Ferrer zase slova katalánského ministra označila za do nebe volající neúctu.

Území současného Katalánska:KatalánskoKatalánsko | wikipedia