Sanders uznal vítězství Clintonové v Missouri, rozdíl byl 1531 hlasů

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: ctk/AP

Úterní demokratické primárky o prezidentskou nominaci v americkém státě Missouri vyhrála Hillary Clintonová, její rival Bernie Sanders porážku uznal. V noci na dnešek o tom informovala agentura Reuters s tím, že Clintonová vyhrála s těsným náskokem 1531 hlasů. Clintonová tak v úterý vyhrála ve všech pěti státech, kde se hlasovalo, tedy nejen v Missouri, ale i na Floridě, v Ohiu, Severní Karolíně a IIlinois.

Výsledek souboje o stranickou nominaci v Missouri byl dlouho kvůli těsnému rozdílu nejasný, ačkoli mnohá média se ve středu na základě takřka konečných údajů přiklonila k vítězství demokratické favoritky. Ale například stanice CNN podle svých propočtů předem vítěze neoznačila.

Sčítání hlasů v Missouri bylo zdlouhavé. Ve čtvrtek místní úřady uvedly, že všechny volební okrsky sice výsledky oznámily, do celkového výsledku ale nebyly započteny hlasy voličů, kteří lístky odevzdali v předstihu či mimo stát Missouri.

Velkou nejistotu v označení konečné výhry pak vyvolal Sandersův štáb, který ve středu nevyloučil, že požádá o přepočet hlasů. Rozdíl získaných hlasů menší než jedno procento totiž kandidátům takové právo přiznává. Podle portálu The Green Papers činí Sandersova ztráta na někdejší první dámu USA 0,24 procentního bodu.

Šetření peněz

Sanders ve čtvrtek nicméně v rozhovoru s AP řekl, že raději ušetří daňovým poplatníkům v Missouri peníze, čímž vítězství Clintonové uznal. Ta tak podle Reuters díky výhře získala navíc dva delegáty.

V Missouri bylo k dispozici 71 delegátů a 13 superdelegátů, kteří se nemusí výsledkem hlasování řídit. Podle propočtu AP si Clintonová z tohoto státu odvezla podporu nejméně 44 delegátů včetně superdelegátů, zatímco Sanders 32. The Green Papers pak udává pro Clintonovou 47 delegátů včetně superdelegátů a pro Sanderse 35 s tím, že přízeň dvou superdelegátů není známa.

The New York Times: Co bude po volbách?