Sarkozy bude mluvit o úniku informací

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: profimedia.cz

O francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho se znovu zajímají vyšetřovatelé. Je podezřelý z toho, že porušil zákon, když jeho kancelář v roce 2011 zveřejnila důvěrné informace o korupční kauze Karáčí. Ta je spojovaná se smrtí jedenácti francouzských expertů při bombovém atentátu v pákistánském městě před téměř jedenácti lety.

Prověřování kauzy se Sarkozyho okolí dotklo už několikrát. Exprezident ale vehementně odmítá, že by byl do skandálu, souvisejícím s prodejem francouzských ponorek Islámábádu, osobně zapleten. V tomto duchu byla napsána i inkriminovaná tisková zpráva. Prezidentská kancelář v ní uvedla, že Sarkozyho jméno ve spisu ke kauze vůbec nefiguruje.

Pozůstalí obětí namítali, že Elysejský palác neměl právo o záležitosti informovat v době, kdy se jí ještě zabývala policie.

Přestože prokuratura mínila, že Sarkozyho v té době chránila imunita, soudci s ní nesouhlasili a rozhodli, že se jeho role v této záležitosti musí prověřit. „Čin umožnění úniku informací týkajících se pokračujícího vyšetřování nemá nic společného s funkcemi prezidenta,“ uvedli včera ve svém verdiktu.

Počátek dosud nevyjasněného skandálu sahá až do raných devadesátých let. V rámci kontraktu na ponorky měly jít pákistánským úředníkům provize, jejichž část pak podle některých tvrzení putovala zase zpátky do Francie na podporu pravicového prezidentského kandidáta Édouarda Balladura ve volbách v roce 1995.

Sarkozy byl přitom osobním přítelem Balladura, mluvčím jeho kampaně a v letech 1993 až 1995 rozpočtovým ministrem v jeho vládě. Když však v hlasování nakonec zvítězil jiný kandidát pravice – Jacques Chirac, nařídil zrušení poplatků.

Bombový útok na námořní odborníky v Karáčí je považován za akt pákistánské pomsty.

Další starosti

Bývalá hlava Francie si musí dělat starosti i s dalšími obviněními. Existuje podezření, že jeho vlastní kampaň v roce 2007 pomáhal financovat režim někdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Bohatý obchodník se zbraněmi libanonského původu nedávno uvedl, že tyto transakce může prokázat. Platby údajně přesáhly padesát milionů eur. Vyšetřovatelé se také snaží zjistit, zda Sarkozy nezískal nezákonnou podporu od Liliane Bettencourtové, dědičky kosmetické firmy L’Oreal.