Sarkozy dal najevo, že chce dál zůstat prezidentem

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: profimedia.cz

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes dal jasně najevo, že bude usilovat o znovuzvolení v jarních prezidentských volbách, i když kandidaturu oficiálně stále ještě neoznámil. Ve večerním televizním rozhovoru rovněž hovořil o krizi eurozóny, která se podle něj "uklidňuje", a představil některé daňové a sociální reformy, jež Francouze v nejbližší době čekají.

„Mám schůzku s Francouzi, nebudu se jí vyhýbat,“ řekl dnes Sarkozy v rozhovoru a dal tak podle agentury AFP zcela jasně najevo, že se chce znovu stát hlavou státu. Na oficiální oznámení jeho kandidatury občané stále čekají, i když to je ve Francii pokládáno za pouhou formalitu.

Sarkozyho hlavní konkurenti přitom kandidaturu ohlásili už dříve. Za opoziční socialisty jde do boje o Elysejský palác jejich šéf François Hollande, jenž je podle průzkumů hlavním favoritem voleb. Sarkozymu pak šlape na paty šéfka krajní pravice Marine Le Penová.

Prezident v televizním rozhovoru, který několik francouzských televizních kanálů zařadilo do vysílání v nejsledovanějším čase, rovněž vyjádřil přesvědčení, že situace kolem krize eura „se uklidňuje“ a „stabilizuje“. Evropa podle něj už nestojí nad propastí. Oznámil také zvýšení daně z přidané hodnoty ve Francii z 19,6 na 21,2 procenta v zájmu posílení sociální politiky. Zdaněny mají být podle něj finanční transakce. „Prvky stability finanční situace ve světě a v Evropě byly položeny,“ prohlásil Sarkozy. „Evropa už nestojí nad propastí,“ zdůraznil.

Prezident oznámil, že vláda navrhne zvýšení DPH o 1,6 procenta. To má kompenzovat snížení sociálních odvodů za zaměstnance v zájmu zvýšení konkurenceschopnosti francouzských podniků. Opatření mají vstoupit v platnost nejdřív 1. října. „Za deset let Francie v průmyslu ztratila 500 tisíc pracovních míst,“ řekl Sarkozy a upozornil na mnohem vyšší sociální odvody z hrubých mezd francouzských zaměstnanců ve srovnání s Německem.

Daň z finančních transakcí má činit 0,1 procenta. Zavedena má být v srpnu. Prezident si od tohoto opatření slibuje, že přiměje k obdobným krokům i další evropské země.

Vyjádřil rovněž přesvědčení, že deficit francouzských veřejných financí bude za rok 2011 nižší, než se očekávalo. Schodek by prý mohl činit 5,4 nebo dokonce 5,3 procenta HDP místo očekávaných 5,7 procenta.

Sarkozy spěchá s ohlašováním reformních kroků právě před blížícími se prezidentskými volbami, jejichž první kolo se uskuteční 22. dubna a pravděpodobné druhé 6. května.