Sarkozy loví hlasy nacionalistů. Hrozí odchodem ze Schengenu

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: CTK

Úmluvy o volném pohybu osob a zboží v rámci takzvaného schengenského prostoru je třeba upravit. Pokud do 12 měsíců nenastane pokrok v ochraně hranic Evropské unie před nelegální migrací, Francie svou účast v Schengenu pozastaví. Na tato slova loví francouzský prezident voliče.

Na předvolebním mítinku francouzský prezident a kandidát v dubnových prezidentských volbách Nicolas Sarkozy prohlásil, že je třeba revidovat Schengen. Podle něj není možné nechat technokraty, aby proudy běženců do Evropy řídili sami. Toto by mělo podléhat veřejné politice, jako se tomu děje v případě společné evropské měny eura.

„Je to jediná možnost, jak zabránit vnitřnímu zhroucení Evropy. Pokud v následujících 12 měsících nenastane zlepšení, pozastaví Francie svou účast v schengenských úmluvách,“ řekl Sarkozy, z jehož projevu citoval server ouest-france.fr. „Evropa nesmí být otevřený prostor pro všechny vichry, Evropa se znovu musí stát ideálem,“ zdůraznil před desítkami tisíc stoupenců na pařížském předměstí Villepinte.

Francie už loni na jaře spolu s Itálií naznačovala přání obnovit hraniční kontroly uvnitř schengenské zóny. Paříž již tehdy zvažovala možnost pozastavit schengenské dohody o volném pohybu osob. Chtěla tak čelit přílivu přistěhovalců z Tuniska a Libye přes Itálii.