Sarkozy otáčí: slibuje referendum k fiskálnímu paktu

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: profimedia.cz

Nicolas Sarkozy, který bojuje o znovuzvolení francouzským prezidentem, slíbil, že pokud v druhém kole volby uspěje, uspořádá referendum k paktu o rozpočtové kázni. Udělá to prý za podmínky, že pakt neprojde v parlamentu. Sarkozy, který evropskou dohodu dlouho tvrdě obhajoval, tak chce zřejmě vyjít vstříc části proti paktu naladěných voličů, které má na své straně jeho socialistický konkurent Francois Hollande. Ten podmiňuje ratifikaci paktu jeho doplněním o podporu růstu a zaměstnanosti.

„Pokud Senát (ovládaný levicí) zablokuje přijetí paktu o rozpočtové kázni, do konce roku 2012 vypíšu referendum, abych se Francouzů zeptal, co si o něm myslí,“ uvedl Sarkozy na předvolebním mítinku v městě Cernay.

K fiskálnímu paktu, který má donutit unijní země k rozpočtové disciplíně, se kromě Česka a Velké Británie připojily všechny země Evropské unie. Musí ale teprve v jednotlivých zemích projít ratifikací. Už je jasné, že Irsko bude smlouvu schvalovat v referendu.

Sarkozy byl klíčovým spojencem německé kancléřky Angely Merkelové při obhajobě paktu. Teď dosavadní linii – prosadit nová pravidla za každou cenu – mírně opouští. Další velký zastánce přísnějších evropských rozpočtových pravidel – nizozemský premiér Mark Rutte -tento týden podal demisi.

Sarkozyho vyzyvatel Francois Hollande má k německému důrazu na úspory a snižování rozpočtových schodků při řešení evropské krize výhrady. Oznámil, že bude v případě zvolení prosazovat, aby byl fiskální pakt doplněn o prorůstová opatření.

Zároveň odmítl zavedení takzvané dluhové brzdy do francouzské ústavy. Označil ji za „pouhý reklamní tah“. Prohlásil, že pokud se stane prezidentem, Francie i bez tohoto opatření bude mít do roku 2017 vyrovnaný rozpočet. Na rozdíl od německé kancléřky pak Hollande podporuje zavedení společných evropských dluhopisů - eurobondů.