Sarkozy s Merkelovou mají plán: eurozónu zachrání ekonomická "supervláda"

Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy

Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy Zdroj: CTK/AP/Philippe Wojazer

Společná ekonomická vláda eurozóny, vyrovnané rozpočty členských zemí zakotvené v národních ústavách a zdanění finančních transakcí – to jsou tři základní body, na kterých se dnes v Paříži shodli francouzský prezident Nicolas Sarkozy a neměcká kancléřka Angela Merkelová.

Do čela ekonomické vlády eurozóny, která by se setkávala minimálně dvakrát ročně, navrhují Sarkozy s Merkelovou prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye. Ten by by tuto funkci vykonával dva a půl roku. Jednotlivými členy by byli šéfové států jednotlivých zemí eurozóny.

„Mezi Francií a Německem existuje vůle obhajovat euro, ujmout se zodpovědnosti. V situaci, kterou zažíváme, se objevují objektivní důvody, ale jsou zde také určité spekulace, proti kterým chceme společně bojovat,“ řekl Sarkozy.

K řešení současných ekonomických problémů mají podle Francie a Německa pomoci dva základní společné návrhy.

Prvním z nich je tzv. zlaté pravidlo, které by pro všechny členy eurozóny znamenalo závazek přijmout princip vyrovnaných financí a zahrnout ho do ústav jednotlivých zemí. K tomuto závazku by se měly všechny země přihlásit do léta příštího roku.

Druhým důležitým krokem je pro Německo a Francii zdanění finančních transakcí. „Tento krok je pro nás prioritou,“ řekla Merkelová. „Nyní zažíváme dozvuky ekonomické krize, naším úkolem je zvýšit konkurenceschopnost a posílit euro jako společnou měnu. Toho lze dosáhnout větším propojením hospodářské politiky,“ dodala německá kancléřka.

S francouzským prezidentem se shodla také na tom, že vždy když se budou projednávat rozpočty, budou ministři financí Německa a Francie zasedat společně. Od roku 2013 by prý oba státy mohly mít společnou daň z příjmů právnických osob.

Merkelová nevěří, že by k řešení nynější situace eura pomohly společně garantované evropské dluhopisy. Jejich zavedení prosazují například Itálie, Řecko, Belgie a Lucembursko. „Jednoho dne možná příjdou na řadu, ale až na konci integrace Evropy, ne nyní, kdy jsme na začátku,“ řekl Sarkozy.

Euro na výsledek schůzky Sarkozyho s Merkelovou zareagovalo smazáním ztrát vůči dolaru, napsala agentura AFP.