Sarkozy vážně uvažuje o roli spasitele Francie

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: profimedia.cz

Hospodářské nesnáze Francie, mdlý výkon prezidenta Françoise Hollanda a problémy pravice přiměly někdejšího obyvatele Elysejského paláce Nicolase Sarkozyho ke stále vážnějším úvahám o návratu do politiky. Jak ale podotkl v rozhovoru pro týdeník Valeurs Actuelles, jeho účast ve volbách v roce 2017 by byla čistě z povinnosti.

Exprezident, jenž si nikdy nepotrpěl na skromnost, tvrdí, že pokud Francie zůstane uvězněná v pasti mezi levicovým a pravicovým extremismem, bude nucený zasáhnout. „To bude bohužel čas, kdy už nepůjde o otázku ‚Chceš?‘, ale o dotaz ‚Máš na výběr?‘,“ podotkl. „V tom případě budu zavázán to vzít. Ne protože po tom toužím. Jedině proto, že jde o Francii,“ dodal.

V rozhovoru zdůraznil, že jeho nástupce zničil vše, co dokázal on pro záchranu eurozóny učinit společně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Kritizoval také jeho vojenský zásah v Mali. Tvrdá vyjádření přicházejí v době, kdy je s působením Hollanda spokojeno pouze 37 procent Francouzů.

S odchodem Sarkozyho se nedokázal vyrovnat ani pravicový Svaz pro lidové hnutí, jenž se rozdělil na dvě frakce neschopné sjednotit se na novém lídrovi. V průzkumu mezi stoupenci strany vyjádřilo 56 procent dotázaných přání, aby Sarkozy v příštím klání znovu kandidoval.

Po neúspěšném pokusu o znovuzvolení bylo o Sarkozym slyšet pouze málo. V médiích vykládal, že je šťastný, protože může vozit dceru do školy a účastnit se konferencí po celém světě.

Nervozita na Seině