Sarkozyho vyzyvatel Hollande: Nejbohatší zdaním 75 procenty

François Hollande

François Hollande Zdroj: CTK

Socialistický uchazeč a favorit francouzských prezidentských voleb François Hollande chce, aby boháči pomohli vlasti a odvedli jí většinu výdělků. „Nad jeden milion eur (ročně) by měla být daňová sazba 75 procent, protože není možné mít takovou úroveň příjmů,“ řekl Hollande, který se označuje za „kandidáta spravedlnosti“. Záměr vyvolal kritiku i posměch pravice, překvapil jím zřejmě i některé spolupracovníky.

Hollande se v televizním vystoupení do lidí s velkými příjmy ostře opřel. „Zpozoroval jsem neuvěřitelné zvýšení platů šéfů společností – dva miliony eur ročně v průměru. Jak toto můžeme přijmout?“ tázal se někdejší předseda socialistické strany. „Co nemám rád, je nemravné bohatství. Tyto platy nemají nic společného s talentem, inteligencí nebo pílí,“ dodal.

Francouzi nyní platí daně maximálně 45 procent, týká se to lidí s příjmy nad půl milionu eur. Hollande už dříve slíbil, že tolik budou odvádět i ti, co vydělávají přes 150 tisíc.

Socialista zřejmě doufá, že těmito plány získá mnoho příznivců. Prezident Nicolas Sarkozy totiž náskok svého úhlavního rivala od zahájení kampaně pomalu snižuje. Podle nejnovějšího průzkumu by Hollande získal v prvním kole 31,5 procenta hlasů, Sarkozy 27. Ve druhém je stále dělí 16 procent, i v něm se ale vedení Hollanda snížilo.

Hrozí přesun bohatých Francouzů do Švýcarska?

Ministr zahraničí Alain Juppé tvrdí, že se Hollande snaží dohnat tempo, které v kampani nasadil Sarkozy. „Zkouší každý den navrhnout novou daň,“ řekl na jeho adresu radiu RTL. “A proč ne rovnou 100 procent?” tázala se šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová, která rovněž bojuje o prezidentské křeslo.

Odborníci ale varují, že výsledkem podobných daňových návrhů může být odliv bohatých Francouzů do ciziny. Agentura Reuters už před několika dny - tedy ještě před oznámením Hollanda - uvedla, že mnoho milionářů v souvislosti s volbami uvažuje o odchodu do Monaka nebo Švýcarska.

První kolo voleb se uskuteční 22. dubna, druhé je plánované na 6. května.