Saúdská Arábie končí s trestem bičováním. Nahradí jej pokuty, či vězení

Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salman

Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salman Zdroj: Reuters

Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salman
2
Fotogalerie

Nejvyšší soud v Saudské Arábii rozhodl o tom, že trest bičováním bude nahrazen trestem odnětí svobody, pokutami nebo kombinací obou možností. "Rozhodnutí reflektuje reformy v oblasti lidských práv zavedených králem Salmanem a korunním princem Mohammedem Bin Salmanem," uvádí zpráva soudního dvora. 

Bičování bylo v Saúdské Arábii využíváno k potrestání různých zločinů bez kodifikovaného systému práva. Bylo jen na rozhodnutí soudců, k jakému fyzickému trestu přistoupí.

"Reforma je významným krokem v agendě lidských práv v Saúdské Arábii. Je ale pouze jednou z mnoha nutných reforem," řekl pro server theguardian.com prezident komise pro lidská práva Awwad Alawwad. Jiné formy tělesných trestů, jako je například amputace končetiny za krádež dosud zakázány nebyly.

Nejvýznamnějším příkladem bičování byl v posledních letech případ saúdského blogera Raifa Badawího, který byl v roce 2014 odsouzen k deseti letům vězení a tisícii ranám za „urážku“ islámu. Následující rok mu byla udělena Sacharovova cena za lidská práva Evropského parlamentu.