Válka Saúdské Arábie s Íránem by způsobila kolaps globální ekonomiky, varoval korunní princ Salmán

Mohammed Bin Salman

Mohammed Bin Salman Zdroj: Profimedia.cz

Korunní princ Saúdské Arábie  Muhammad bin Salmán
Svět přišel o pět procent produkce ropy
Ceny ropy jsou nejvyšší za čtyři měsíce.
Hořící ropná zařízení Abkajk a Churajs v Saúdské Arábii
Hořící ropná zařízení Abkajk a Churajs v Saúdské Arábii
8
Fotogalerie

Pokud se svět nesjednotí s cílem odstrašit Írán, hrozí další stupňování krize a ceny ropy by mohly dosáhnout nepředstavitelných výšin, řekl v rozhovoru s americkou televizí CBS korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán. Dodal, že pokud jeho země vstoupí do války s Íránem, povede to k totálním kolapsu globální ekonomiky. Upozornil však, že upřednostňuje mírové řešení. 

Salmán souhlasí s názorem amerického ministra zahraničí Mika Pompea, že nedávný útok na saúdskoarabská ropná zařízení byl válečným aktem Íránu. Zdůraznil ale, že dává přednost mírovému řešení před vojenským.

„Jestliže svět nepodnikne silnou a rozhodnou akci k odstrašení Íránu, budeme svědky další eskalace, která ohrozí světové zájmy,“ uvedl bin Salmán. „Dodávky ropy budou narušeny a ceny se vyšplhají k nepředstavitelným číslům, jaká jsme nezažili,“ dodal v rozhovoru pro pořad 60 minutes vedeném v Saúdské Arábii.

Rijád stejně jako Washington připisuje Íránu odpovědnost za útok na svá ropná zařízení Abkajk a Churajs ze 14. září, k němuž se přihlásili šíitští povstalci, kteří bojují proti ústřední vládě v Jemenu. Údery snížily těžbu největšího vývozce ropy na světě o 5,7 milionu barelů, tedy zhruba o polovinu.

Teherán jakékoli zapojení do incidentu odmítá. Saúdská Arábie trvá na tom, že při útoku byly použity íránské zbraně, Teherán z jeho spáchání viní také Spojené státy, Německo, Francie a Británie.

Podle bin Salmána by se měl americký prezident Donald Trump sejít s íránským prezidentem Hasanem Rúháním a pokusit se vyjednat novou dohodu o íránském jaderném programu a vlivu na Blízkém východě.

Spojené státy loni od dohody omezující íránský jaderný program odstoupily výměnou za uvolnění sankcí; smlouva podle Washingtonu nefungovala. Její evropští účastníci ale chtějí, aby se Írán jejími ustanoveními dále řídil, jejich snahy zatím úspěšné nebyly.

Bin Salmán také připustil odpovědnost v případu zabití saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Chášukdží byl loni brutálně zavražděn na saúdskoarabském velvyslanectví v Istanbulu, kam si přišel vyřídit dokumenty. Princ dosud o případu veřejně nemluvil, některé západní vlády i americká Ústřední zpravodajská služba se domnívají, že dal k zabití příkaz. To ale druhý nejmocnější muž království v rozhovoru popřel.