Saúdský korunní princ hacknul telefon Jeffa Bezose, tvrdí analýza

Jeff Bezos a saúdský korunní princ Mohamed Bin Salmán na společném snímku z roku 2016

Jeff Bezos a saúdský korunní princ Mohamed Bin Salmán na společném snímku z roku 2016 Zdroj: profimedia.cz

Jeff Bezos se svou přítelkyní Lauren Sanchezovou. Jejich poměr prozradil bulvární list The National Enquirer
Saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán
Nejbohatší člověk světa Jeff Bezos
4
Fotogalerie

Mobilní telefon šéfa společnosti Amazon Jeffa Bezose ovládli hackeři poté, co si nejbohatší člověk planety dopisoval prostřednictvím aplikace WhatsApp se saúdským korunním princem Mohamedem bin Salmánem. Ukázala to analýza, podle které škodlivý kód dorazil do Bezosova telefonu právě se zprávou od bin Salmána, píše agentura Bloomberg.

Infikovanou zprávu obdržel Bezos v polovině roku 2018, na první pohled se jevila neškodně. Vyšetřování útoku ale ukázalo, že zpráva obsahovala skrytý kód, který v konečném důsledku vedl k prolomení zabezpečení telefonu, uvedl jeden ze zdrojů Bloombergu. Podle druhého zdroje forenzní analýza s velkou mírou jistoty popsala, že k útoku byl použit bin Salmánův účet ve službě WhatsApp.

Podle informací britského deníku The Guardian spolu oba muži vedli zdánlivě přátelskou konverzaci, když Bezos 1. května 2018 obdržel ze Salmánova účtu bez dalšího komentáře soubor s videonahrávkou. Ten obsahoval škodlivý kód, který z Bezosova telefonu během několika hodin „vysál“ velké množství dat.

Do popředí se tak opět dostává otázka, jak se americký bulvární list The National Enquirer dostal k informaci o nemanželském poměru Bezose, který v konečném důsledku vedl k rozvodu nejbohatšího muže světa. Vyrovnání s exmanželkou MacKenzie Bezose stálo 38 miliard dolarů. Aféra odstartovala devět měsíců po inkriminované konverzaci bin Salmána s Bezosem a The National Enquirer ve svých textech mimo jiné zveřejňoval intimní zprávy odeslané z miliardářova mobilu.

Bezos následně na svém blogu bulvární list obvinil, že mu hrozil zveřejněním dalších zpráv a fotografií z jeho mobilu, pokud veřejně neprohlásí, že zprávy The National Enquirer nejsou politicky motivované či ovlivněné nějakou vnější silou.

Bezpečnostní konzultant Jeffa Bezose Gavin de Becker loni na jaře vyslovil názor, že saúdskoarabská vláda měla přístup k Bezosovu telefonu, a to už před vypuknutím aféry. Becker tehdy nepředložil žádné důkazy, své tvrzení opíral o „naše vyšetřování a řadu expertů“.

Důvodem, proč by bin Salmán mohl chtít poškodit Bezose, kauza vraždy kritika saúdskoarabského režimu Džamála Chášukdžího na podzim 2018. Chášukdží přispíval do Bezosem vlastněného deníku Washington Post. Ten loni zveřejnil zprávu americké tajné služby CIA, která popisovala bin Salmánův podíl na vraždě novináře, uvedl dříve De Becker.

Velvyslanectví Saúdské Arábie v USA zprávu o Bezosově hacknutém telefonu a lince do saúdskoarabského královského paláce odmítlo jako absurdní a vyzvalo k vyšetřování případu.