Scholzovi chybí už jen souhlas Zelených, investoři sledují bitcoin po víkendovém propadu

Německým kancléřem se má tento týden stát Olaf Scholz.

Německým kancléřem se má tento týden stát Olaf Scholz. Zdroj: Profimedia, E15

Christian Lindner, šéf FDP
Do Aun Schan Su Ťij má jít na čtyři roky do vězení.
Erupce na La Palmě  si vyžádala škody už za osm set milionů eur.
Bitcoin se o víkendu výrazně propadl.
Evergrande má stále vážnější problémy.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Vznik nové německé vlády visí už jen na souhlasu Zelených

Německo má po víkendu zase o krok blíž k nové vládě. Svobodní demokraté (FDP) jednoznačně schválili v neděli na mimořádném stranickém sjezdu koaliční smlouvu se Zelenými a sociálními demokraty (SPD). Dohodu podpořilo 535 delegátů (92 procent). „Dohoda netlačí naši zemi vlevo, spíše ji chce vést vpřed,“ uvedl šéf strany a patrně budoucí ministr financí Christian Lindner.

V sobotu se pro ni na svém sjezdu vyslovila i SPD, pro bylo přes 98 procent delegátů. Zelení by měli výsledek vnitrostranického hlasování oznámit v pondělí. Pokud vysloví souhlas, ve středu bude novým spolkovým kancléřem zvolen lídr sociální demokracie Olaf Scholz.

Su Ťij míří do vězení

Barmský soud v pondělí uložil svržené vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij dohromady čtyřletý trest vězení za podněcování k násilí a porušení protikoronavirových opatření. Su Ťij čelí ještě několika dalším obviněním, všechna jsou pokládána za snahu zdiskreditovat ji a zabránit jí v další účasti ve volbách.

Škody z kanárské sopky se blíží k miliardě eur

Erupce sopky na kanárském ostrově La Palma za jedenáct týdnů napáchala škody za více než osm set milionů eur, tvrdí regionální vláda. Cumbre Vieja na jihu ostrova zničila téměř 2800 budov a další stovku vážně poškodila. Láva a sopečný popel pokryly na 1140 hektarů území. Sedm tisíc lidí muselo opustit své domovy, zničeny byly obchody, školy i kostely. Konec soptění je podle expertů stále v nedohlednu.

Finsko plánuje nakoupit stíhačky F-35

Finsko chce v budoucnu bránit své území za pomocí stíhaček F-35, které mají nahradit brzy zastaralá bojová letadla. Země hodlá na nákup vyčlenit jedenáct miliard dolarů, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na místní zdroje. Finsko není v NATO, usiluje však o úzkou spolupráci se Spojenými státy v oblasti obrany.

Z trhů a burz

Napětí na burzách kvůli omikronu pokračuje

Očekává se, že pondělní obchodování na evropských burzách začne s mírným optimismem, přestože situace ve světě zůstává nejistá kvůli nové variantě koronaviru omikron. Akcie v jihovýchodní Asii šly v pondělí vesměs spíše dolů v reakci na prudký pokles bitcoinu, ceny ropy tam naopak mírně rostly.

Nejznámější kryptoměna zaznamenala o víkendu prudký propad, aby se následně mírně zotavila a nyní se pohybuje kolem 49 tisíc dolarů. Bitcoin je tak nejníže od počátku října.

Problémy Evergrande se zhoršují

Čínský developer China Evergrande je opět na hraně bankrotu, odborníci míní, že spěje k restrukturalizaci s přímým zapojením státu. Společnost dluží více než tři sta miliard dolarů a už několikrát jen těsně uhradila své závazky, když rozprodávala majetek.

Aktuální pesimistické komentáře firmy ale naznačují, že splátky už jsou nad její možnosti. Akcie Evergrande se v pondělí dostaly na minimum od roku 2010. Úřady se přitom bojí dopadu krachu společnosti na celé odvětví nemovitostí.

Tweet dne

Sestry a bratři migranti, jsem zde na Lesbu, abych vám řekl, že jsem vám blízko, abych se podíval do vašich očí plných strachu a očekávání, očí, které viděly násilí a chudobu, očí, ze kterých teklo příliš mnoho slz. Migrace je humanitární krize, která se týká každého.

Papež František na řeckém ostrově odsoudil úzké zájmy a nacionalismus evropských zemí a jejich přístup k běžencům. Historie nás učí, že vedou ke katastrofickým koncům, uvedl pontifik.

Stane se dnes

  • Ministři pro sociální věci zemí Evropské unie by se měli shodnout na společném přístupu členských států k návrhu celounijních pravidel pro minimální mzdu.
  • Dosavadní rakouský ministr vnitra Karl Nehammer složí kancléřskou přísahu
  • Ruský prezident Vladimir Putin bude jednat s indickým premiérem Naréndrou Módím. Jde o první zahraniční cestu šéfa Kremlu po dlouhé době.