Investice bez pravidel. Češi spálili stamiliony v neregulovaných dluhopisech

Po změně legislativy v roce 2012 ztratila ČNB nad podlimitními dluhopisy přehled. Firma jejich emisi ani nemusely hlásit.

Po změně legislativy v roce 2012 ztratila ČNB nad podlimitními dluhopisy přehled. Firma jejich emisi ani nemusely hlásit. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Držitelé korporátních dluhopisů mohou celkem přijít o více než 4 miliardy  korun. Necelá půlmiliardy připadá na podlimitní emise.
Jednou z firem, která skončila v insolvenci, je mateřská společnost prodejce oděvů Pietro Filipi.
Zavřený obchod Pietro Filipi na Národní třídě v Praze je jedním z mement málo regulovaných korporátních dluhopisů.
Po velkých i malých emisích obligací skončilo několik známých společností v insolvenci. některé se z ní dostaly, jiné ne.
5
Fotogalerie

Tuzemským investorům hrozí, že spálí bezmála půl miliardy korun v takzvaných podlimitních korporátních dluhopisech. Malé emise, nad kterými neexistoval takřka žádný zákonný dohled, v posledních letech spadly z 80 procent do spekulativních kategorií a přinesly s sebou několik velmi varovných příběhů. Ukazuje to velká analýza prašivých dluhopisů, kterou vypracovala finanční forenzní společnost Survelligence. Odborníci kvůli tomu volají po změně legislativy.

Příběh společnosti Midea je jen jedním z řady. V roce 2019 vydala a prodala podnikové dluhopisy za 25 milionů korun, tedy těsně v objemu podlimitní emise, jež se počítá do milionu eur. Nabídka osmi procent zhodnocení obligací přilákala 133 investorů. Jenže firma provozující on-line hračkářství Bejbynet.cz, měla pohledávky po lhůtě splatnosti ve výši téměř 68 milionů korun, skončila v insolvenci a o projekt se začala zajímat policie.

V Česku od roku 2013 do konce letošního srpna vydalo své podlimitní dluhopisy celkem dvaadvacet společností v objemu 0,43 miliardy korun. „Podvedení drobní střadatelé, znepokojené finanční a dozorové instituce, ale i odborná veřejnost. Tento boom emitovaných podlimitních dluhopisů a obrovský počet nezkušených investorů je časovanou bombou,“ varuje studie Survelligence.

V čem je chyba? V roce 2012 Česká národní banka (ČNB) spolu s ministerstvem financí vedeným tehdy Miroslavem Kalouskem změnou legislativy rozvolnila podmínky pro emisi dluhopisů. Kromě jiných podmínek zanikla povinnost nechat ČNB schválit emisní podmínky pro dluhopisy s celkovou emitovanou částkou do částky 1 milionu eur.

Vydání malých podlimitních emisí podnikových dluhopisů do této částky se tak stalo „absolutně neregulovanou, prakticky nehlídanou a velmi rizikovou částí investičního trhu,“ jak stojí ve studii. Firmy poslaly v malých emisích na trh bondy za celkem 5,2 miliardy korun. „Zaznamenali jsme, že u řady podlimitních emisí neměl investor žádnou šanci si cokoliv ověřit, protože emitent kromě prospektu nic nezveřejnil,“ popisuje ředitel Surrveligence Ján Lalka. Na mysli měl třeba chybějící účetní závěrky ve sbírce listin, z nichž by byla patrná finanční kondice podniků.

Nabíledni je, že malé emise nejsou pro firmy moc výhodné. Firmy, které je podnikly, předtím velmi často nedosáhly na jiné financování od bank, což mělo být pro investory varováním. Ze zkoumaných případů vyplynulo, že až třetinu získané částky z emise dluhopisů nevyužily na investiční záměr, ale na administraci emise v prvním roce. Například na úhradu nákladů za zprostředkovatelské služby prodejcům dluhopisů a internetovým tržištím či odměn a tipařských provizí.

Vloni se legislativa u dluhopisů zpřísnila. Do té doby firmy dokonce nemusely podlimitní emise kamkoliv hlásit. Bondy nyní musí být registrované u ČNB a mít své číslo ISIN. Podle forenzní agentury Survelligence jsou ale stále velmi rizikovou investicí a regulace je velmi malá. „Pokud budou chtít emitenti vydat podvodnou emisi, ani perfektní prospekt ani ISIN investory neochrání,“ říká Ján Lalka. Takzvaný prospekt sice ČNB schvaluje, ale jen po formální stránce.

Legislativa by se podle odborníka měla změnit tak, aby nahrávala vzniku centrálního registru všech dluhopisů, včetně podlimitních, povinnosti publikovat finanční výkazy za poslední účetní období před emisí či povolovala prodej jen regulovaným zprostředkovatelům s hmotnou odpovědností.

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Nestal by se tak třeba další z varovných případů dluhopisového eldoráda posledních let. Společnost ENTEF group s.r.o. ze skupiny okolo Českého průmyslového holdingu lákala v roce 2018 na dluhopisy z malé emise úročené 7,8 procenty ročně. Jenže v téže době byla již v soudem nařízené likvidaci.

Celkem vydaly v malých a velkých emisích od roku 2013 firmy obligace za bezmála 340 miliard korun a jako prašivé se ukázaly bondy v hodnotě přesahující 4 miliardy korun. Většinu z nich tvoří takzvané velké emise, riziko u nich je pro investory ale násobně nižší než u malých emisí.

Firmy, jež vydaly podlimitní emise a ocitly se v insolvenci (v milionech korun)

Zoot                                                               21,9
Xenylla  (v insolvenci)                                    5,0
Wood Union                                                  41,6
Weber EU (v konkursu)                                 16,0
Triload Invest (v konkursu)                           24,0
Sedma Praha (v konkursu)                            22,0
Remaind (v konkursu)                                   25,0
Regional Express                                             6,0
Regal Group                                                    6,5
PM Pivovar                                                      0,7
Nautic Solutions                                             24,3
Miia SE                                                            10,0
Midea (v insolvenci)                                        25,0
Maxi – Tip                                                       24,0
Lipa Learning                                                  28,4
Euro Development                                          25,0
ENTEF Group (v likvidaci)                               25,0
EMTC – Czech (v insolvenci)                           20,0
Data Safe Centrum                                         25,0
BGC Travel                                                      24,0
BE 2025                                                             3,0
Anilo Drinks (v insolvenci)                              25,0
Celkem                                                          427,4

Pramen Surveilligence