Schůzce zástupců největších ekonomik G20 dominovaly obavy z obchodní války

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Finanční představitelé skupiny největších ekonomik světa G20 dnes potvrdili svůj závazek bojovat s protekcionismem. V závěrečném komuniké ze schůzky v Buenos Aires však rovněž poukázali na potřebu dalších jednání a kroků v oblasti mezinárodního obchodu. Schůzka se konala jen několik dnů před začátkem platnosti nových cel na dovoz oceli a hliníku do Spojených států.

"Mezinárodní obchod a investice jsou důležitými motory hospodářského růstu, produktivity, inovací, tvorby pracovních míst a rozvoje," uvedli účastníci schůzky v komuniké. "Pracujeme na posílení přínosu obchodu pro naše ekonomiky," dodali.

Německý ministr financí Olaf Scholz uvedl, že schůzce G20 dominovaly obavy z obchodní války související s novými cly, která se na dovoz oceli a hliníku do USA rozhodl uvalit americký prezident Donald Trump. Cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a deseti procent na dovoz hliníku mají vstoupit v platnost v pátek.

Evropská unie pohrozila protiopatřeními v případě, že nebude z nových cel vyňata. Představitelé EU budou o těchto clech jednat na summitu, který se uskuteční ve čtvrtek a v pátek v Bruselu. "Musíme se připravit na všechny možné scénáře," uvedl předseda vrcholných schůzek EU Donald Tusk v pozvánce na summit. Dodal, že reakce EU na Trumpova cla bude "zodpovědná a rozumná".