Schůzka v Minsku povede k deeskalaci krize, slibuje Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Jednání nejvyšších představitelů Ruska a Ukrajiny a zástupců Evropské unie příští týden v Minsku budou krokem ke zmírnění ukrajinské krize. Je o tom přesvědčen předseda dolní komory ruského parlamentu Sergej Naryškin. Minské setkání podle něj bude "jednou z etap na cestě k uvolnění tohoto konfliktu".

Schůzky v Minsku se zúčastní ruský prezident Vladimir Putin, jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko a za Evropskou unii šéfka diplomacie Catherine Ashtonová, eurokomisař pro obchod Karel De Gucht a komisař pro energetiku Günther Oettinger.

Přítomen bude také běloruský prezident Alexandr Lukašenko, jehož země summit k ukrajinské krizi pořádá, a prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev.

Osobní setkání rivalů

Pozorovatelé vkládají do minské schůzky naděje i proto, že bude příležitostí k osobnímu setkání prezidentů Ruska a Ukrajiny. Putin se s Porošenkem sešel zatím jen jednou. Stalo se to v červnu v Normandii během oslav 70. výročí spojeneckého vylodění za druhé světové války. O skutečné jednání ale tehdy nešlo, státníci besedovali sotva čtvrt hodiny v přítomnosti francouzského prezidenta a německé kancléřky.

Další možností přímých jednání by podle ruského listu Kommersant měla být schůzka prezidentů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie, kterou na první polovinu září připravuje francouzský prezident François Hollande.