Schwarzenberg: Do EU musíme nejdřív přijmout Balkán, Ukrajina počká

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: E15

Po přijetí Chorvatska do Evropské unie by měly následovat další země západního Balkánu, jinak si na našich hranicích pěstujeme časovanou bombu. V rozhovoru pro německý deník Der Tagesspiegel to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s tím, že Ukrajina má před sebou ještě dlouhou cestu, než bude moci do unie vstoupit.

„Balkán se nikdy neuklidní, dokud nebudou jeho hranice konečně prostupné a tím pádem i méně důležité, což je možné jedině v EU,“ vysvětlil ministr. Proto by podle něj měly mít tyto země přednost před Ukrajinou, která „přesně ví, že má před sebou obrovské reformy - i politické“.

Schwarzenberg doufá, že ve svém názoru nezůstane sám. „V tom nás určitě podpoří vícero zemí. Nevěřím tomu, že EU zradí z čistě ekonomických důvodů své rámcové podmínky,“ řekl deníku.

Ukrajina je jedinou ze zemí bývalého Sovětského svazu, kterou EU zahrnula do svého programu východního partnerství, který má státům výměnou za reformy usnadnit jejich vstup do aliance. Kyjev se ale od tohoto kurzu pod vedením prezidenta Viktora Janukovyče odklání. Kritiku západu vyvolaly hlavně procesy s několika členy vlády bývalé premiéry Julije Tymošenkové, která vyvrcholila během nynějšího soudu s šéfkou minulého kabinetu.

Také vztahy Česka a Ukrajiny jsou od ledna velmi chladné. Praha tehdy totiž udělila azyl bývalému ukrajinskému ministrovi Bohdanu Danylyšynovi. Následovalo oboustranné vyhoštění diplomatů, teprve nyní se do Kyjeva chystá český velvyslanec.

Přesto ale Schwarzenberg tvrdí, že unijní rozhovory s Ukrajinou a sousední Moldávií probíhají dobře. „Jednou se integrace EU určitě podaří,“ uzavřel ministr.