Schwarzenberg: Evropa se federalizaci nevyhne

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: profimedia.cz

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) je přesvědčen, že Evropa se federalizaci nevyhne. Uvedl to po setkání se svým belgickým kolegou Didierem Reyndersem, který řekl, že se Schwarzenbergem tento názor sdílí. Schwarzenberg poznamenal, že v jeho případě jde o soukromý názor. Míní, že k některým prvkům federalizace bude muset Evropská unie přistoupit ve snaze odvrátit krizi a čelit světové konkurenci.

„Sdílím tyto názory a myslím si, že v eurozóně musíme udělat ještě víc. Ale i mimo eurozónu musíme dokončit například integraci vnitřního trh, k čemuž je z nějakých důvodů odpor “ řekl Reynders.

„Co se mně týká, tak jsem toho času schopný pouze z čistě soukromé kapacity. Dle mého názoru se (federalizaci) nevyhneme, poněvadž hospodářské danosti jsou takové, že nespojí-li se Evropa, tak to proti nastupujícím hospodářským velmocím jako Čína, Indie, Brazílie a stávajícím jako jsou Spojené státy, těžko obstojíme,“ řekl český ministr zahraničí.

Podle Schwarzenberga bylo chybou přijímat společnou měnu euro bez společné rozpočtové politiky. „Samozřejmě, a to řeknu kriticky směrem k EU, byl od začátku nesmysl zavádět společnou měnu bez společných rozpočtů a tak dále. Teď se z nouze se stala ctnost, tato chyba se napravuje, tomu bychom neměli bránit,“ uvedl ministr zahraničí. V českém zájmu podle něj je, aby se Evropa nerozštěpila.

Názor české vlády na rozpočtovou politiku EU není jednotný, Schwarzenberg v tomto ohledu nemá podporu ODS. Zcela rozdílný od českého ministra zahraničí má názor euroskeptický prezident Václav Klaus.

Eurozónu i celou sedmadvacítku ohrožuje hlavně řecká krize. Vysoké dluhy ale trápí i další státy především jižního křídla EU. Evropské akcie v pondělí ráno díky příznivému výsledku voleb v Řecku rostly, své zisky ale ještě dopoledne vlivem obav o Španělsko a Itálii ztratily a začaly klesat. Vysoké dluhy trápí i další státy.

Příští týden se špičky EU setkají na dalším summitu EU, který by měl řešit prohloubení politické unie a vytvoření rozpočtové unie.