Sedmi zemím eurozóny hrozí, že nedodrží rozpočtová pravidla EU

Evropská unie, vlajky,

Evropská unie, vlajky, Zdroj: Michiel Hendryckx, wikimedia

Sedmi zemím eurozóny hrozí, že v příštím roce nedodrží unijní rozpočtová pravidla. Oznámila to Evropská komise po prověrce rozpočtových plánů většiny zemí platících společnou evropskou měnou. V případě Belgie, Francie a Itálie komise situaci znovu posoudí v březnu příštího roku. Dalšími zeměmi, kde mohou nastat potíže, jsou Malta, Portugalsko, Rakousko a Španělsko.

V pěti případech, včetně Slovenska, komise národní představu o rozpočtu na příští rok shledala v souladu s pravidly Paktu stability a růstu. Rozpočtové plány čtyř zemí jsou „v zásadě v souladu“. Už koncem října EK oznámila, že žádný z předložených rozpočtových plánů unijní pravidla neporušuje závažným způsobem. Komise nezkoumala Řecko a Kypr, u kterých stále platí speciální záchranné programy.

„Na počátku března rozhodneme, zda jsou potřeba další kroky. Tehdy budeme mít jasnější obrázek, zda vlády realizují své reformní závazky,“ řekl novinářům eurokomisař pro ekonomické a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.

Rozpočty se ještě budou řešit

Země platící eurem musely své plány na podobu rozpočtu 2015 komisi předložit k 15. říjnu. S Bruselem, Paříží i Římem komise v minulých týdnech vedla intenzivní jednání.

Podle tiskové zprávy se tyto země na nejvyšší vládní úrovni zavázaly na počátku příštího roku přijmout a realizovat strukturální reformy, které posílí růst. Ve střednědobém horizontu to má zlepšit udržitelnost veřejných financí. Itálii a Belgii by jinak mohlo hrozit disciplinární řízení a Francii - druhé největší ekonomice bloku - pokuta, protože disciplinární řízení už s ní je vedené.

Kontrola rozpočtových plánů, které shrnují základní představu země o podobě rozpočtu na příští rok, je jednou z novějších pravomocí Evropské komise. Cílem je zajistit, aby vlády dodržovaly unijní pravidla, která omezují velikost rozpočtového schodku a státního dluhu. EK získala tuto pravomoc loni coby jeden z důsledků dluhové krize.