Šéf ECB: Dluhová krize Řecka bude ojedinělá a šířit se nebude

Jean-Claude Trichet

Jean-Claude Trichet Zdroj: reuters

Dluhová krize Řecka bude v rámci eurozóny ojedinělá a nebude se šířit do dalších zemí. Uvedl to v rozhovoru pro německý list Süddeutsche Zeitung prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Další země, jako Itálie, podle Tricheta přijmou příslušná opatření, aby si zajistily důvěru trhů.

„Věřím, že všechny země eurozóny nebudou jen pečlivě dodržovat své současné závazky, ale budou vpředu a přijmou odpovídající opatření, jako v případě Itálie,“ uvedl Trichet.

Vyzval rovněž opět ministry financí eurozóny aby využili své pravomoci a snažili se vzpurné vlády donutit k přijetí strukturálních reforem.

Prezident německé centrální banky Bundesbank Jens Weidmann uvedl, že pomoc pro Řecko již oslabila pobídky pro členy eurozóny, a ti nebudou mít snahu udržet finance v solidním stavu, a povede k unii fiskálních transferů. Trichet ale tak daleko nešel a popřel, že by existovala krize důvěry v euro.

„Euro je solidní, silná a důvěryhodná měna. Nemáme měnovou krizi, protože euro je stabilní a drží se hodnotově mimořádně dobře,“ citovala agentura Reuters Tricheta.