Šéf FIFA korupční skandál ustál, delegáti Blattera ve funkci podrželi

Sepp Blatter

Sepp Blatter Zdroj: ctk

Ve funkci prezidenta Mezinárodní fotbalové federace zůstává navzdory čerstvému korupčnímu skandálu Sepp Blatter, který vede FIFA od roku 1998. Jeho konkurent Alí bin Husajn po prohře v 1. kole voleb na kongresu v Curychu z boje odstoupil. Jordánský princ v něm získal 73 hlasů, zatímco pro devětasedmdesátiletého Švýcara se vyslovilo 133 delegátů.

„Nejsem bezchybný, ale to není nikdo. Děkuji, že jste se mě rozhodli přijmout na další čtyři roky. Budu kormidlovat tuto loď jménem FIFA a společně ji dovedeme zpět do přístavu,“ prohlásil Blatter v děkovné řeči, při které na něm byla znát výrazná úleva a velká radost. Ze sálu se při jeho jmenování ozýval pískot.

V prvním kole volby byly ke zvolení potřeba dvě třetiny z 209 hlasů. Blatterovi chybělo jen sedm hlasů. Ve 2. kole by mu už stačila nadpoloviční většina, kterou v 1. kole jasně měl. Alí bin Husajn se proto rozhodl volební proces neprotahovat a z boje odstoupil. Stejně se v roce 1998 zachoval Lennart Johansson, který v prvním kole s Blatterem prohrál 80:111.

„Děkuji za podporu všem, který měli odvahu mi dát hlas, ale odstupuji z boje. Přeji vám hodně štěstí do budoucna,“ řekl Husajn. Blattera čeká už páté funkční období. V něm se bude muset vypořádat především se silnou kritikou, která výrazně zesílila po středečním zatčení sedmi představitelů FIFA kvůli podezření z korupce. I vysoce postavení politici Blatterovi vytýkají, že má na skandálu jako šéf FIFA svůj podíl.

Přijde bojkot šampionátu v Rusku?

Nejvíce se proti Blatterovi staví Evropa, která jako jediná z konfederací stála jednotně za jeho konkurentem. Od asociací z ostatních kontinentů měl ale jordánský princ malou podporu. Veřejně se k němu hlásily jen USA, Kanada, Austrálie a Nový Zéland. Podpořit Husajna měla podle dohody s UEFA i Fotbalová asociace ČR, za kterou hlasoval předseda Miroslav Pelta.

Šéf Evropské fotbalové unie Michel Platini ve čtvrtek prohlásil, že pokud bude znovu zvolen Blatter, UEFA se 6. června sejde a bude jednat o svém dalším postoji k FIFA. Nevyloučil možnost, že by Evropa bojkotovala soutěže FIFA včetně mistrovství světa v roce 2018 v Rusku.

Zkušeného Blattera vyzval pouze Jordánec bin Husajn
Vizitky kandidátů na post předsedy Mezinárodní fotbalové federace FIFA:
Jméno a příjmení: Alí bin Husajn
Alí bin HusajnAlí bin Husajn|ctk
Datum a místo narození: 23. prosince 1975, Ammán
Státní příslušnost: Jordánsko
Fotbalová funkcionářská kariéra: předseda Jordánského svazu (od 1999), předseda Západoasijské fotbalové federace WAFF (od 2000), viceprezident FIFA (od 2011)
Ostatní: jordánský princ, třetí syn zesnulého krále Husajna; ve fotbale se pohybuje od 25 let, angažuje se i v řadě dalších oblastí; v případě svého zvolení sliboval navrácení důvěry veřejnosti, boj za práva hráčů, důraz na fanoušky či využití finančních rezerv FIFA k vybudování nových hracích ploch po celém světě.
Vizitka současného šéfa Blattera
Jméno a příjmení: Joseph Blatter
Joseph BlatterJoseph Blatter|ctk
Datum a místo narození: 10. března 1936, Visp
Státní příslušnost: Švýcarsko
Fotbalová funkcionářská kariéra: technický ředitel FIFA (1975-81), generální sekretář FIFA (1981-98), předseda FIFA (od 1998)
Ostatní: vystudovaný právník hrál v mládí fotbal jako amatér; ve FIFA je od roku 1975, v roce 1998 byl zvolen jejím historicky osmým předsedou; v posledních letech čelí výrazné kritice kvůli podezření vrcholných představitelů FIFA z korupce, netransparentnímu rozhodování a pošpinění image federace.

Blatter věří, že dokáže očistit korupcí pošpiněné jméno FIFA

„Přijímám zodpovědnost za to znovu pozvednout jméno FIFA. Budu kormidlovat tuto loď a společně ji dovedeme zpět do přístavu. Jsem přesvědčen, že společně to dokážeme,“ prohlásil Blatter ve svém projevu poté, co porazil konkurenta Alí bin Husajna.

„Jsem věřící muž. Bůh, Alláh či kdokoli, v koho věříte, nám pomůže dostat FIFA zpět na vrchol. Slibuji vám, že do konce svého funkčního období udělám vše pro to, abych svému nástupci předal organizaci ve velmi dobré pozici,“ řekl Blatter.

Svého konkurenta označil za silného soupeře a poděkoval mu, že prohru přijal a neprotahoval volbu dalším kolem. „Musím složil princi Alímu poklonu. Byl to dobrý vyzyvatel a dosáhl výborného výsledku,“ řekl Blatter. „Děkuji mu za jeho postoj. Mohl v boji pokračovat, i když bych já možná dostal více hlasů,“ uvedl s odkazem na jasný triumf v prvním kole.

Nesouhlasí s názory, že v 79 letech už je příliš starý na takovou funkci

Je si vědom toho, že zejména Evropa otevřeně vystupovala proti němu, proto nyní žádá jednotu s tím, že jedině tak bude možné pracovat na obnovení důvěry veřejnosti. „Nyní jsem prezidentem všech. Mám vás všechny rád, mám rád tuto práci a jsem rád, že tu s vámi mohu být další čtyři roky. Vím, že nejsem perfektní, to není nikdo, ale společně tuhle práci zvládneme. FIFA, do toho! FIFA, do toho!“ začal Blatter v průběhu projevu skandovat s úsměvem od ucha k uchu.

Nesouhlasí s názory, že v 79 letech už je příliš starý na takovou funkci. „Věk není problém. Někteří lidé vypadají staří už v padesáti,“ uvedl Blatter, jehož dobrý zdravotní stav potvrdila i lékařská komise FIFA.

Jedním z úkolů, které si vytyčil, je přivést do vedení fotbalu více žen. Momentálně jsou ve výkonném výboru FIFA jen Lydia Nsekerová z Burundi a Sonia Bien Aimeová ze souostroví Turks a Caicos. „Máme organizační problémy. Potřebujeme více žen v komisích. Musíme dělat více,“ řekl Blatter.

Názory odjinud: Přes všechny problémy vítězí fotbal