Šéf německých žalobců skončil, chtěl obvinit novináře z vlastizrady

Bývalý vrchní státní zástupce Harald Range

Bývalý vrchní státní zástupce Harald Range Zdroj: profimedia.cz

Vrchní státní zástupce spolkové republiky Harald Range byl s požehnáním vlády odvolán poté, co chtěl obvinit pár horlivých novinářů z vlastizrady. Jeho nástupcem se má stát teprve 46letý bavorský státní zástupce Peter Frank.

Populární webový blog Netzpolitik.org v předchozích týdnech zveřejnil úryvky z tajných dokumentů ministerstva vnitra, podle nichž se německá kontrarozvědka a Spolkový úřad na ochranu ústavy chystá rozšířit sledování internetu.

Vyzrazení státního tajemství

Státní zastupitelství vzápětí zahájilo proti Netzpolitik.org vyšetřování a oznámilo úmysl obvinit jeho provozovatele z vyzrazení státního tajemství. Takto vypadala situace několik týdnů. Když se němečtí novináři v panice z toho, že na ně kvůli horlivosti státního zastupitelství budou nasazovány nejostřejší sledovací metody, ptali se ministra spravedlnosti Heika Maase, proč proti žalobci nezasáhne, dostalo se jim odpovědi, že jeho úkolem není „dávat prokuratuře pokyny“.

Státní zástupce Range poté sestavil expertní skupinu, která měla posoudit, zda novináři vlastně nespáchali zločin vlastizrady, a v pondělí informoval ministerstvo, že podle předběžného závěru skupiny skutečně spáchali. Tehdy si Heiko Maas uvědomil, že blog Netzpolitik.org bude za zveřejnění vládního plánu sledovat blíže činnost extremistických skupin na internetu stíhán za zločin, který byl definován speciálně pro služebníky cizích nepřátelských mocností.

Nezávislost justice

Pak vydal „pokyn“, aby prokuratura skupinu expertů okamžitě rozpustila. Vrchní státní zástupce Range, jenž byl dosud považován za tichého a rozvážného muže, následně vystoupil s prohlášením, že ministr „nepřípustně ohrožuje nezávislost justice“.

„Jsem si vědom, jak důležitá je pro demokracii svoboda slova. Nezávislost justice je však stejně důležitá jako svoboda vyjadřování,“ řekl Range na speciálně svolané tiskové konferenci. Maas se tajně poradil s kancléřkou Angelou Merkelovou a v očividném souznění, že se vrchní státní zástupce patrně zbláznil, jej s okamžitou platností odvolal z funkce.