Šéf slovenské obrany neustál odposlechy

Slovensko

Slovensko

Na Slovensku se rozrůstá skandál s odposlechy novinářů vojenskou kontrarozvědkou. Ministrovi obrany Ľubomíru Galkovi se nepodařilo přesvědčit branný a bezpečnostní výbor parlamentu, že odposlech zástupců dvou médií byl v pořádku. Poslanci proto chtějí okolnosti dále prověřit. Premiérka Iveta Radičová ho chce odvolat, souhlasí s tím prý i prezident Ivan Gašparovič.

Vojenské obranné zpravodajství údajně odposlouchalo tři novináře deníku Pravda kvůli úniků tajných informací. Případ sledování komunikace šéfa zpravodajské televize TA3 Michala Gučíka odůvodnilo ekonomickou trestnou činností. Podle některých zdrojů šlo o podezřelé aktivity jeho reklamní agentury.

„Stále přetrvávají vážná podezření z porušení zákona při odposlouchání novinářů, a proto je nevyhnutelné, aby ministr ihned předložil všechny dokumenty související s použitím informačně-technických prostředků od začátku roku 2011,“ řekl člen výboru Robert Kaliňák z opoziční sociální demokracie.

Gučík se nařčení z nekalé činnosti své firmy brání. „Mohu vám svatosvatě slíbit, že reklamní agentura nikdy v životě neměla kšefty, úplatky s ministerstvem obrany ani se žádnými státními institucemi,“ dušoval se. „Můžu jít na detektor lži to potvrdit,“ dodal a vyzval Galka, aby učinil totéž.

Na jednání výboru vládla napjatá atmosféra. Členové ze Smeru-SD vyzývali ministra, aby nevyhrožoval zveřejněním souvislostí o akcích novinářů a opozičních politiků proti jeho osobě. „Nejsme v osmdesátém osmém roce a vy nejste šéf STB,“ řekl mu Kaliňák. „Vy jste šéf STB, vy jste,“ reagoval Galko.