Šéfem Moskvy zřejmě zůstane Sobjanin

Moskva, ilustrační foto

Moskva, ilustrační foto Zdroj: velkomesta24.cz

Všeobecně se má za to, že opoziční aktivista Alexej Navalnyj bere nedělní volby moskevského starosty jako generálku na prezidentské klání v roce 2018. Průzkumy ukazují, že z ní patrně nevyjde nejhůř, má podporu téměř pětiny obyvatel města. Je však jasné, že pokud nedokáže porazit dosavadního šéfa opoziční bašty Sergeje Sobjanina, nemůže si troufat na těžkou kremelskou váhu, Vladimira Putina.

Hlasování je důležité ze dvou důvodů. Předně je ve hře rozhodování nad dvanáctimilionovým městem vytvářejícím zhruba pětinu HDP země. Navíc jde po dekádě o první přímé volby starosty. Člen vládního Jednotného Ruska Sobjanin má podle šetření střediska Levada šanci získat 58 procent hlasů, a vyhrát tak v prvním kole. Šance jeho rivala podrývá roztříštěnost opozice. Nedokáže se shodnout na tom, zda je Navalnyj nejlepším lídrem. U nacionalistů mu pomáhá protiimigrační postoj, liberálové ho za něj kritizují. V agitaci je navíc odkázán na internet a mítinky, zatímco Sobjanina citují velká média. Aktivista si navíc stěžuje na šikanu úřadů.

Putin tvrdí, že bude spolupracovat s kýmkoli, kdo zvítězí. Dává však najevo, že Navalného nepovažuje za vhodného uchazeče. „Obecně vzato, pokud někdo hovoří o boji s korupcí, měl by být v první řadě křišťálově čistý,“ řekl v narážce na zatím nepravomocné odsouzení bloggera k pětiletému vězení za zpronevěru.

Podle některých názorů Kreml opozičníkovu účast trpí, aby dodal volbám důvěryhodnost a vyhnul se dalším protestům. „Navalnému bylo povoleno jít do voleb, když bylo jasné, že dosáhne dobrého skóre, ale není pro orgány rizikem,“ míní sociolog Levady Denis Wolkov.

Kritici Kremlu zmiňují pojistku pro Sobjanina i Putina — pokud blogger neuspěje v brzkém odvolacím řízení, čeká ho nejen vězení, ale i konec politické kariéry. Pravomocný rozsudek totiž znemožňuje kandidaturu na veřejné funkce.

Navalnyj zatápí Putinovu režimu víc než celá opozice. Proto musí pykat