Šéfka MMF Lagardeová musí před soud kvůli sporné arbitráži

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová Zdroj: ctk

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová půjde před soud kvůli sporné arbitráži z roku 2008, která tehdy přiřkla asi 400 milionů eur (10,8 miliardy korun) podnikateli Bernardu Tapiemu v jeho letité při s bankou Crédit Lyonnais. Rozhodl o tom dnes francouzský odvolací soud. Lagardeová byla v roce 2008 ministryní financí ve vládě premiéra Françoise Fillona.

Soud dnes zamítl odvolání, které Lagardeová podala proti verdiktu zvláštního republikového soudního dvora z loňského prosince. Také ten rozhodl, že šéfka MMF by měla stanout před soudem.

V případu údajného organizovaného finančního podvodu s politickým pozadím, jehož kořeny sahají do roku 1993, se kromě Tapieho a Lagardeové vyšetřuje dalších pět osob. Tapie se v době kontroverzní arbitráže přátelil s tehdejším pravicovým prezidentem Nicolasem Sarkozym. Lagardeová jako ministryně financí rozhodla, že Tapieho vleklý spor s bankou se bude řešit v rozhodčím řízení, což se považovalo za velice neobvyklé.

V případě procesu a prokázání nedbalosti by mohla Lagardeová dostat až rok vězení. Za prokázání přímého podílu na podvodu by jí hrozilo až desetileté vězení.

Bývalá ministryně trvá na své nevině a arbitráž i své rozhodnutí nežádat její zrušení vždy obhajovala. Chtěla prý jen ukončit dlouhý a nákladný proces mezi Tapiem a bankou Crédit Lyonnais ohledně podmínek prodeje podnikatelova podílu v podniku Adidas.

Své ředitelce nadále věří i MMF. Podle mluvčího fondu Gerryho Rice je vedení přesvědčeno, že Lagardeová bude navzdory zahájení procesu dál řádně plnit své povinnosti.