Šéfka řeckého parlamentu odložila jednání o finanční pomoci

Alexis Tsipras, řecký parlament

Alexis Tsipras, řecký parlament Zdroj: ctk

Předsedkyně řeckého parlamentu Zoi Konstantopuluová odložila jednání finančního výboru sněmovny, který měl debatovat o novém záchranném balíku pro zadluženou zemi. Členové výboru se měli podle původních předpokladů sejít, šéfka parlamentu ale naplánovala zasedání na čtvrtek. To by mohlo znamenat, že celý parlament nakonec o dohodě s mezinárodními věřiteli bude hlasovat až v pátek.

Konstantopuluová patří k radikálnějšímu křídlu vládní strany Syriza, které nesouhlasí s úspornými opatřeními prosazovanými premiérem Alexisem Tsiprasem. V červenci spolu s dalšími čtyřmi desítkami zástupců levicové strany nepodpořila první sérii reforem, které řecká vláda navrhla ve snaze získat další finanční pomoc. Ministr vnitra Nikos Vutsis šéfku parlamentu obvinil, že zneužívá jednací řád sněmovny k tomu, aby hlasování o reformách zdržovala.

Řecko v úterý sjednalo se zástupci mezinárodních věřitelů dohodu o novém záchranném programu na expertní úrovni. Ministr financí Euklidis Tsakalotos po zhruba 20 hodinách vyjednávání se zástupci evropských institucí a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Aténách oznámil, že dohoda o dalších půjčkách ve výši až 85 miliard eur (2,3 bilionu korun) je v zásadě hotová a s věřiteli se probírají už jen „dvě nebo tři drobné otázky“.

Vláda v Aténách chtěla, aby poslanci o dohodě hlasovali ve čtvrtek, a aby tak jejich předpokládané souhlasné stanovisko padlo ještě před pátečním jednáním ministrů financí eurozóny. Pokud se ale jednání ve výborech protáhne, dostane se věc do pléna parlamentu až později ve čtvrtek a na hlasování by mohlo dojít až v pátečních ranních hodinách.