Sentix: Důvěra investorů v eurozónu díky ECB výrazně stoupla

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Důvěra investorů a analytiků v ekonomiku eurozóny se v únoru výrazně zvýšila. Zaznamenala tak již čtvrtý měsíční nárůst za sebou. Vyplývá to z údajů výzkumné společnosti Sentix. Za růstem důvěry stálo především rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) zahájit nákupy vládních dluhopisů.

Index důvěry se zvýšil na 12,4 bodu z lednových 0,9 bodu. Překonal tak očekávání ekonomů, kteří podle agentury Reuters očekávali nárůst na pouhé tři body. Dílčí index očekávání pro příštích šest měsíců se navíc zhruba zdvojnásobil na devítileté maximum 27,5 bodu.

„Signalizuje to, že hospodářský trend v eurozóně se skutečně zlepšuje,“ uvedla společnost Sentix. Varovala však, že důvěru v ekonomiku eurozóny by mohlo těžce poškodit zhoršení situace kolem silně zadluženého Řecka nebo eskalace ukrajinské krize.

Sentix, důvěra investorůSentix, důvěra investorů | Sentix

ECB se minulý měsíc ve snaze o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace rozhodla, že zahájí nákupy vládních dluhopisů. Do ekonomiky eurozóny bude v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky měsíčně pumpovat 60 miliard eur (zhruba 1,7 bilionů korun).

„Hlavním motorem (růstu důvěry) bylo zřejmě oznámení ECB o kvantitativním uvolňování,“ uvedla společnost Sentix. Za další pozitivní faktory označila slabý kurz eura a nízké ceny ropy.