Separatisté chtějí bojkotovat ukrajinské volby, uspořádají si vlastní

Alexander Zacharčenko

Alexander Zacharčenko Zdroj: ctk

Proruští povstalci z východu Ukrajiny oznámili, že nedovolí na území svých mezinárodně neuznávaných "lidových republik" uspořádat 26. října ukrajinské parlamentní volby, ale místo toho si uspořádají 2. listopadu vlastní hlasování.

„Plánujeme uspořádat 2. listopadu volby do parlamentu Doněcké lidové republiky a volby hlavy republiky. Žádné další volby nechystáme,“ řekl agentuře Interfax „premiér“ doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko. Totéž ohlásil také předák luhanských rebelů Alexej Karjakin. Sice rebelům až dosud podle agentury ITAR-TASS chybí volební zákon, ale prý jej do listopadového hlasování stihnout vypracovat a přijmout.

Ukrajinský parlament v nedávno přijatém zákonu, udělujícím povstaleckým územím rozsáhlou autonomii a široké pravomoci, předpokládal, že se zde místní volby odehrají 7. prosince. To však rebelové odmítli.

Ukrajinská ústřední volební komise nedávno připustila, že na východě země se předčasné parlamentní volby uskuteční jen v menší části volebních okrsků Doněcké a Luhanské oblasti, kde od dubna probíhaly tvrdé boje mezi ukrajinskou armádou a oddíly separatistů. S ohledem na linii fronty je volební komise schopna zajistit hlasování v devíti z 21 volebních okrsků v Doněcké a ve čtyřech z 11 v Luhanské oblasti. Povstalci, kteří zbytek obou oblastí ovládají, ukrajinské volby neuznávají a označují je za záležitost „cizího státu“.

Prezidentské volby online: Ukrajina do druhého kola vybrala komika Zelenského. Kdo bude druhý finalista? Více zde >>>