Separatisté mají nové posily vycvičené v Rusku, do bojů vyslali i tanky

šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko

šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko Zdroj: CTK/AP

Proruští povstalci na východě Ukrajiny ohlásili přísun nových posil z Ruska. Podle nově jmenovaného šéfa samozvané doněcké vlády Alexandra Zacharčenka bylo v klíčové etapě bojů nasazeno mnoho nových bojovníků vycvičených na území Ruské federace. Z rezerv prý vzbouřenci do boje proti armádě nasadili velké množství těžké vojenské techniky.

„V kritické fázi bojových operací jsme vyslali do boje 30 tanků a 120 obrněných transportérů,“ upřesnil Zacharačenko na tiskové konferenci v Doněcku. Kde tuto bojovou techniku získali, doněcký „premiér“ neuvedl. Naznačil, že posily operují v bojích v Doněcku a na přístupových silnicích k Luhansku.

Ve zpravodajství západních médií z rusko-ukrajinského pohraničí se v pátek objevily zprávy o přejezdu kolony ruských bojových vozidel na ukrajinské území. Informaci potvrdilo i ukrajinské armádní velení, Rusko zprávy o konvoji obrněných transportérů a tanků popřelo. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek oznámil, že část ruské kolony byla na ukrajinském území zničena.

Hromada šrotu

Informaci prezidenta dnes potvrdil Porošenkův mluvčí Jurij Lucenko. „Ze zákeřně vyslané kolony 70 vozidel s ruskými identifikačními znaky zůstala hromada šrotu,“ uvedl na svém twitterovém účtu. „Zásah raketou je pro nezvané hosty pádným argumentem“

Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Andrij Lysenko dnes v Kyjevě oznámil, že povstalci se v noci znovu pokusili získat ztracené pozice kolem silnice spojující Luhansk s hraničním přechodem Izvaryne. Armáda ale své postavení uhájila a otevřela další trasy k postupu na Luhansk, řekl Lysenko.