Separatisté prchají před ukrajinskou armádou, zanechávají za sebou zbraně

Vojáci ukrajinské armády pózují fotografovi. Právě mají za sebou dobytí Slavjansku

Vojáci ukrajinské armády pózují fotografovi. Právě mají za sebou dobytí Slavjansku Zdroj: CTK

Ukrajinský voják ve Slavjansku
Separatista v Doněcku. Právě zde se očekává zásadní střet s ukrajinskou armádou
Hlídkující separatista v Doněcku. Separisté zde posilují obranu v očekávání střetu s ukrajinskou armádou
Do dobytého Slavjansku mezitím dorazila humanitární pomoc
Humanitární pomoc ve Slavjansku
5
Fotogalerie
Ukrajinské vládní síly pokračují na východě země v operaci proti proruským separatistům, které se jim o víkendu podařilo vytlačit z několika měst a obcí. Prchající rebelové za sebou zanechali, zejména ve Slavjansku, velké množství ruských zbraní a munice. V noci na dnešek prý povstalci některá stanoviště armády ostřelovali.

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk na Facebooku napsal, že „teroristé“ během noci provedli řadu útoků na pozice sil „protiteroristické operace“. Pod jejich palbou se ocitly vládní jednotky u měst Amvrosijivka v Doněcké a Rubižne v Luhanské oblasti, ale žádné ztráty neutrpěly.

Z minometů prý vzbouřenci stříleli i na opěrný bod armády u hraničního přechodu Dovžanskij. Tři desítky vypálených granátů ale ani tady nikoho nezranily. Zato u města Kreminna v Luhanské oblasti byl při dalším ostřelování zraněn jeden voják.

List Ukrajinska pravda napsal, že v Luhansku znovu duněla dělostřelba. Nad městem se také objevily bojové letouny a sirény upozornily obyvatelstvo, aby se uchýlilo do bezpečí. Podle informací na sociálních sítích nálety mířily na předměstí. Ve městě údajně hoří závod na výrobu asfaltu, čerpací stanice u autobusového nádraží, jedna kavárna a supermarket.

Ve Slavjansku zůstalo velké množství zbraní

Ve Slavjansku, z něhož se separatisté o víkendu stáhli, nyní vojáci nalézají velké množství zbraní, které povstalci zanechali na různých místech. Podle zdrojů listu Ukrajinska pravda ve sklepech místních úřadů například objevili stovku beden munice ráže 5,45 a 7,62 milimetrů, ruční granátomety, přenosné protiletadlové rakety a také více než 60 protitankových řízených střel.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov na Facebooku napsal, že ve sklepení jednoho slavjanského kostela měli „teroristé“ schovaný celý arzenál. Příslušníci Národní gardy tam podle něj našli nejnovější protiletadlové střely, miny a granátomety, všechno ruské výroby.