Separatisté v Katalánsku zvou k referendu, zákazu navzdory

Barcelona, demonstrace Katalánců za možnost hlasovat o nezávislosti

Barcelona, demonstrace Katalánců za možnost hlasovat o nezávislosti Zdroj: ctk

Katalánští separatisté budou podle všeho v neděli ignorovat výrok španělského ústavního soudu. Vybízejí obyvatele bohatého regionu, aby přišli hlasovat o odtržení od zbytku země. Ústavní soud nezávazné referendum přitom tento týden zakázal.

„Soud je zcela zpolitizovaný. Nemůžeme nechat tak důležité rozhodnutí v rukou tohoto tribunálu. Nesmíme dovolit španělskému státu, aby soustavně využíval soudy proti demokracii. Pro nás se nic nemění. V neděli v devět hodin budeme čekat před volebními místnostmi,“ prohlásila podle The Financial Times šéfka organizace Katalánské národní shromáždění Carme Forcadellová. Podobně se už ve středu vyjádřil šéf vlády v Barceloně Artur Mas.

Organizaci hlasování zajistí tisíce dobrovolníků. Zůstává otázkou, kolik Katalánců se ho zúčastní. Průzkum deníku El País zjistil, že 49 procent jich je proti pořádání zneváženého referenda, 44 procent pro. Zatím není jasné, jak zareaguje centrální vláda. Objevovaly se nepotvrzené zprávy o přípravách na nasazení policistů. Propagátoři referenda však nevěří, že Madrid policii povolá. Podotýkají, že by si tak nejvíc uškodil sám.