Série bombových útoků zabila v Afghánistánu desítky lidí

Bombový útok v afghánském Kábulu

Bombový útok v afghánském Kábulu Zdroj: Reuters

Afghánistán, ilustrační foto
Afghánistán, ilustrační foto
Afghánistán, ilustrační foto
Afghánistán, ilustrační foto
Afghánistán, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Nejméně 40 mrtvých si vyžádala série bombových útoků na západě afghánské metropole Kábul. Další tři desítky lidí byly raněny. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na afghánské ministerstvo vnitra. Terčem pravděpodobně bylo šíitské kulturní a náboženské centrum Tajaban, zasažena byla i sousední zpravodajská agentura Afghan Voice. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, islamistické hnutí Tálibán se od činu distancovalo.

"Cílem útoku bylo kulturní centrum Tabajan. V okamžiku (první) exploze se zde konala ceremonie u příležitosti 38. výročí sovětské invaze do Afghánistánu," informoval AFP zástupce mluvčího ministerstva vnitra. V okamžiku prvního výbuchu se v centru účastnilo panelové diskuse nemálo studentů.

"Nacházeli jsme se v druhé řadě v sále, když za námi došlo k explozi... Po výbuchu v sále hořelo a všude byl dým," popisuje útok jeden ze studentů, který sám utrpěl popáleniny obličeje a rukou. "Na místě zavládl chaos. Všichni křičeli a plakali. Lidé panikařili. Všichni volali o pomoc," pokračuje a dodává, že mezi mezi raněnými a oběťmi byly i ženy a děti.

Poté, co se v centru odpálil sebevražedný útočník, se udály v blízkém okolí ještě dvě exploze, uvedla BBC s odvoláním na ministerstvo vnitra. IS v prohlášení uvedl, že útok zahájil sebevražedný útočník a posléze na místě došlo ještě ke třem explozím.

Šíitské kulturní a náboženské centrum se nachází v blízkosti agentury Afghan Voice, již nejprve většina tiskových agentur považovala za hlavní terč útoku. Jeden zaměstnanec redakce byl zabit a jeden raněn, sdělil Reuters zaměstnanec afghánské agentury.

V říjnu zemřelo při útoku na šíitskou mešitu v Kábulu 56 lidí. K činu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Během útoku ozbrojenců na soukromou televizní stanici Šamšad v Kábulu zemřeli na počátku listopadu dva lidé a 21 osob utrpělo ranění, připomíná agentura Reuters. K přepadení se posléze přihlásil IS.