Sestra ukrajinské pilotky nesmí do Ruska. Je hlavním svědkem obhajoby

Naděžda Savčenková

Naděžda Savčenková Zdroj: ctk

Obhájci ukrajinské pilotky Nadije Savčenkové, kterou v Rusku soudí za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů na východní Ukrajině, oznámili, že sestře jejich klientky zakázala ruská tajná služba FSB vstup do Ruska až do září 2020. Vira Savčeková je v soudním procesu své sestry hlavní svědkyní obhajoby. O zákazu vstupu se dozvěděla až na hraničním přechodu. FSB, pod níž spadá i pohraniční stráž, se zdržela vyjádření.

„Nadija Savčenková je nyní zbavena práva na obhajobu, protože její sestra Vira byla ohlášena jako jediný svědek v procesu. Odvoláme se proto rozhodnutí FSB o zákazu vstupu Viry Savčenkové na ruské území,“ uvedl advokát Mark Fejgin. Odhadl, že FSB nejspíše zakázala svědkyni vstup do Ruska na základě „gumového“ paragrafu o ohrožení národní bezpečnosti.

„Po dlouhá léta Vira Savčenková nebyla žádnou hrozbu národní bezpečnosti, ale před podáním svědectví u soudu se jí stala,“ dodal další advokát, Nikolaj Polozov.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí „důrazně protestovalo“ proti tomu, že vstup do Ruska má zakázaný „jedna z klíčových svědkyň“ v případu, což Kyjev považuje za „hrubé a demonstrativní“ porušení práv obou sester a „další nátlak na Nadiju Savčenkovou“.

Z pilotky poslankyní

Savčenková je obžalovaná z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Prý úmyslně loni v létě navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti rebelů. Savčenková ale tvrdí, že byla do Ruska zavlečena a že ji separatisté zajali ještě před útokem na novináře.

Savčenková byla mezitím ve vlasti zvolena poslankyní za stranu expremiérky Julije Tymošenkové. Kyjev a Západ marně vyzývají Moskvu k osvobození Ukrajinky, které hrozí až 25 let vězení.