Setkání Putina s Porošenkem. Před schůzkou v Minsku roste napětí

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Kyjev obvinil Moskvu, že se na jihovýchodě Ukrajiny pokouší otevřít novou frontu. Eskalace napětí v Donbasu může zkomplikovat summit v Minsku, od něhož se očekává alespoň nepatrný pokrok v řešení krize. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov připustil, že se prezident Vladimir Putin sejde se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem i mimo hlavní několikastranné jednání.

„Ráno došlo k pokusu ruské armády otevřít v převleku za bojovníky z Donbasu novou oblast vojenských konfrontací na jihu Doněcké oblasti,“ řekl novinářům mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Podle Kyjeva překročila u Novoazovska hranici skupina několika obrněných transportérů a tanků, informace o jejich pohybu však byly poměrně zmatené.

Lavrov na tiskové konferenci uvedl, že o ničem takovém neslyšel. Podotkl přitom, že o ruských „invazích“ se pravidelně šíří dezinformace. Šéf diplomacie zároveň v předvečer summitu zemí celní unie, Evropské unie a Ukrajiny v Bělorusku konstatoval, že Rusko je k ukončení konfliktu v Donbasu ochotné využít jakékoli formy diplomacie.

Doufá prý, že v Minsku se bude hovořit o humanitární situaci na východě Ukrajiny a o další pomoci civilistům. Moskva už včera uvedla, že do oblasti vyšle další konvoj s potřebným materiálem. Podle Lavrova budou na programu jednání i ekonomické záležitosti a náčrt politického řešení situace na Ukrajině. Žádné detaily však nesdělil.

Západ i komentátoři považují vzájemné setkání Porošenka a Putina za vítaný pokrok, který však nakonec může vyznít do ztracena. Kupříkladu německá kancléřka Angela Merkelová výslovně varovala před přehnaným optimismem.

Ani jeden nechce být ten poražený

Analytici se vesměs shodují, že obě strany jsou pod značným domácím i mezinárodním tlakem, aby krizi ukončily. „Problém však tkví v tom, že ani jeden nechce, ani si nemůže dovolit, vyjít z konfliktu jako poražený,“ domnívá se podle Bloombergu odborník na ruskou ekonomiku Chris Weafer.

Pokud však dojde na ústupky, dají se čekat spíše od Kyjeva. „Rusko se snaží jít do jednání s nejsilnější možnou pozicí,“ komentoval vývoj a Lavrovova slova moskevský politolog Alexej Makarkin. Putin si dobře uvědomuje, že i když Rusko západní sankce bolí, ukrajinská kasa a ekonomika trpí konfliktem mnohem víc. Ví také, že Kyjev před zimou musí vyřešit dodávky plynu, zvlášť když boje pozastavily produkci uhlí. Zároveň vidí, že Západ už nemá chuť k dalším postihům, na které by opět mohl doplatit.