Setrvání Británie v EU je v zájmu Londýna, tvrdí Hollande

Francouzský prezident Hollande a britský premiér David Cameron

Francouzský prezident Hollande a britský premiér David Cameron Zdroj: ctk

Podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea je v zájmu Londýna a Evropské unie, aby Británie zůstala v unii. Je ale na britských voličích, aby nakonec rozhodli, podotkl šéf státu na dnešním setkání s britským premiérem Davidem Cameronem v pařížském Elysejském paláci.

Cameron, který potvrdil po letošních vítězných volbách závazek uspořádat referendum o setrvání Británie v EU, zdůraznil potřebu reformy společenství v reakci na obavy britských obyvatel, protože „dosavadní stav není dost dobrý“.

Cameron, jehož cílem je zejména vyvázat Británii z pokračující integrace společenství, dnes zopakoval, že členské země EU by měly projevit více „přizpůsobivosti“ vůči britských požadavkům.

Premiér, který euroskeptikům ve své zemi chce vyjít vstříc zpřísněním imigračních pravidel i vůči občanům ostatních zemí unie, ale naráží spíše na odmítavé reakce ohledně potřeby revize evropských smluv, pro které je potřeba souhlas všech 28 zemí unie.

Nová dohoda s Bruselem

Před Francií navštívil Cameron Nizozemsko, v pátek zamíří do Berlína za německou kancléřkou Angelou Merkelovou, se kterou bude o reformách rovněž hovořit.

Cameron před nedávnými britskými parlamentními volbami slíbil, že s Bruselem dohodne nový formát vzájemných vztahů mezi Londýnem a Evropskou unií a že do konce roku 2017 vypíše referendum o budoucnosti britského členství v evropském bloku.

Svou cestu za reformou zahájil Cameron minulý týden na summitu Východního partnerství v lotyšské Rize. V pondělí pak o změnách jednal s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.