Sicilská mafie začíná ztrácet půdu pod nohama

proti mafii. Na květnové demonstraci v severosicilském Cinisi si lidé připomněli kdysi zavražděné ho aktivistu Peppina Impastata.

proti mafii. Na květnové demonstraci v severosicilském Cinisi si lidé připomněli kdysi zavražděné ho aktivistu Peppina Impastata. Zdroj: profimedia

Na italské Sicílii graduje boj s gangstery. Policie zmařila atentát na šéfa národního parku a zatkla zkorumpovaného milionáře.

Na horské silnici mezi sicilskými městy San Fratello a Cesaro se minulý týden odehrála akční přestřelka. Na cestu někdo položil balvan, takže auto Giussepe Antociho, šéfa zdejšího národního parku, muselo zastavit. V tu chvíli se objevili dva gangsteři s brokovnicemi a začali na Antociho střílet. Bodyguard ho ale přikryl vlastním tělem a policista z doprovodného vozu zahnal opětovanou palbou útočníky na útěk.

Jako zázrakem při tom všem nebyl nikdo zraněn. Pokus o atentát ale připomněl, že se sicilská mafie začíná zase ozývat. Poctivý úředník Antoci stojí gangsterům v cestě, protože překazil plán na kšeftování s pozemky na území přírodního parku Nebrodi.

Antoci: Zasáhneme je ještě tvrdšími údery

„Nezastavím se, budu pokračovat ve své práci a povinnostech. Je to mafie, kdo by se měl bát. Zasáhneme je ještě tvrdšími údery,“ prohlásil po útoku Antoci, který spolupracuje s policií. Mafie tak dostala v poslední době už několikátý políček. V dubnu byl majetek zabavený zločincům ve městě Messina věnován organizaci Arcigay, která hájí práva homosexuálů. „Tato zpráva dokazuje důležitý proces, který mění tvář Sicílie – odstoupení od stereotypů a předsudků, jichž je tato země obětí,“ uvedla státní tajemnice Gabriela Piazzoni.

Byl také zatčen Vincenzo Artale, majitel cementárenského podniku poblíž Palerma. Jeho případ je dvojnásob kuriózní. Artale měl dosud pověst hrdiny boje proti mafii. V roce 2006 se totiž nebál oznámit policii gangstery, kteří po něm žádali výpalné. Pak dokonce založil asociaci proti racketeeringu. Nyní se ale provalilo, že se nakonec sám tajně dohodl s Cosa Nostrou. Za to, že kryl její aktivity, nutili gangsteři místní stavbaře, aby kupovali výhradně Artaleho cement. Usvědčily ho až tajné nahrávky.

„Odposlouchávání znovu odhalilo, že předstírat protimafiánský postoj je perfektní krytí pro obchodování právě ve stínu mafie,“ uvedla prokurátorka Teresa Principato. „Tradiční“ mafie na Sicílii ztrácí vliv i kvůli přívalu uprchlíků. S nimi přišly konkurenční, africké zločinecké klany.