Silvaová má šanci vyhrát brazilské volby

Marina Silvaová (vpravo)

Marina Silvaová (vpravo) Zdroj: CTK

Nedávná smrt brazilského prezidentského kandidáta Eduarda Campose při leteckém neštěstí zahýbala politickou scénou země. Brazilskou socialistickou stranu (PSB) bude nyní zastupovat bývalá ministryně životního prostředí Marina Silvaová. Není vyloučené, že by ve druhém kole mohla porazit současnou prezidentku Dilmu Rousseffovou.

Strana uvedla, že známá aktivistka za ochranu deštných pralesů byla vybrána jednomyslně. „Dám do toho to nejlepší, co v sobě mám,“ prohlásila Silvaová. Žena s pověstí zásadové političky slibuje, že najde kompromis mezi svými ideály a politikou příznivou pro byznysové prostředí.

Silvaová tvrdí, že vybuduje rozvinutější Brazílii než současná prezidentka, která si nedovede poradit se stagnací hospodářského růstu a vysokou inflací. „Víme, že naše země potřebuje investice a ty přijdou, až vznikne nová vláda, která bude mít mezi investory důvěru,“ dodala.

Nominace Silvaové se očekávala, původně totiž byla kandidátkou na viceprezidentku. Zatímco Campos se držel v průzkumech na třetím místě, jeho nástupkyni se v aktuálním šetření podařilo přeskočit sociálního demokrata Aécia Nevese. Roussefová v něm má 36 procent, Silvaová 21 a Neves dvacet.

Pro rozhodující klání průzkum dokonce připisuje Silvaové 47 procent, současné prezidentce 43. Pokud ekoložka skutečně do druhého kola postoupí, může se spolehnout na podporu sociální demokracie. Volby se však uskuteční až 5. října. Experti upozorňují, že do té doby mohou vyprchat emoce Brazilců nad smrtí Campose, jenž se 13. srpna zřítil s malým soukromým letadlem.