Situace na východě Ukrajiny se vyhrocuje, demonstranti obsadili státní budovy

Dav v Doněcku s obří ruskou vlakou

Dav v Doněcku s obří ruskou vlakou Zdroj: profimedia.cz

Proruští aktivisté obsadili na východě Ukrajiny o víkendu nejméně tři objekty státní správy. Po sídle místního gubernátora v Doněcku a regionální kanceláři ukrajinské tajné služby SBU v Luhansku se dnes zmocnili i regionální administrativní budovy v Charkově. Kyjev obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z odpovědnosti za vyhrocení nepokojů.

Dav proruských demonstrantů dnes v Doněcku přemohl policejní kordon a násilím pronikl do budovy gubernátora. Policisté nasadili vodní děla, v centru města podle serveru Novosti Donbassa vybuchovaly granáty a lahve se zápalnou směsí. Incidentu předcházela dvoutisícová demonstrace proruských organizací požadujících referendum o připojení oblasti k sousednímu Rusku.

Podle agentury Unian odpoledne nad doněckou oblastní správou zavlály ruské vlajky a prapor takzvané Doněcké republiky, kterou chtějí vyhlásit radikální promoskevské organizace.

„Nad okupovaným Kyjevem vlaje prapor Ameriky,“ řekl davu jeden z řečníků. Organizátoři podle listu Ukrajinska pravda rozdávali přítomným letáky, v nichž proruské spolky žádají o naléhavou pomoc nejen Rusko, ale i Čínu. Přímo na centrálním doněckém náměstí demonstranti vymezili symbolickou ruskou hranici.

V Luhansku žádali propuštění šéfa radikálů

Napětí dnes zavládlo také v asi 150 kilometrů vzdáleném Luhansku, kde proruská opozice zorganizovala několikatisícový mítink. Kolona osobních aut s ruskými vlajkami projížděla městem, lidé na hlavním náměstí skandovali protiukrajinská hesla. Akci zorganizovala hnutí Luhanská garda a Ruská jednota, které společně vytvořily Lidovou koordinační radu jako alternativní orgán místní správy.

Bojovně naladění demonstranti žádali osvobození předáka Luhanské gardy Alexandra Charitonova, jehož v polovině března ukrajinská policie zadržela a obvinila z ohrožování ústavního pořádku. Dav radikálních aktivistů pronikl do místních kanceláří tajné služby SBU a pokusil se objekt zapálit. V Luhansku útočníci nakonec dosáhli příslibu, že se Charitonov a pět dalších zadržených aktivistů dostanou na svobodu. Útoky na centrální správní budovy prý po jejich osvobození ustanou.

V Charkově létaly zápalné lahve

Proruská demonstrace za účasti několika set lidí se dnes uskutečnila i v Dněpropetrovsku, kde demonstranti pálili vlajky Evropské unie a žádali referendum o federalizaci. Nedaleko se sešli stoupenci proevropské orientace, policistům se ale oba mítinky podařilo oddělit.

Petardy a lahve se zápalnou směsí dnes létaly vzduchem i v Charkově, kde podle agentury Interfax zavlály ruské vlajky i nad regionální administrativní budovou. Proruskou demonstraci tam zorganizovali aktivisté z hnutí Boj a z Ukrajinského východního bloku. Obě seskupení volají po federalizaci země a po vypsání referenda o připojení k sousednímu Rusku.

Demonstrantům se postavily bojůvky radikálů z Pravého sektoru, policisté situaci čelili jen s krajním vypětím. V Charkově, stejně jako v Luhansku a Doněcku, utrpělo několik lidí zranění, ztráty na životech ale hlášeny nejsou.

Ukrajinci v Česku: Hledání identity, která je těžko k nalezení i doma

Profil: Nezvaný Evropan Putin