Skandál tajných služeb ukončil mnohaletou vládu lucemburského premiéra

Jean Claude Juncker

Jean Claude Juncker Zdroj: profimedia.cz

Rozpad lucemburské vlády premiéra Jeana-Claudea Junckera ukončil jeho 18 let kariéru v čele země. Junckerovi zlomila vaz aféra tajných služeb, na kterou koaliční socialisté reagovali voláním po předčasných volbách.

Juncker, který je nejdéle sloužícím premiérem v Evropské unii, ve čtvrtek ráno svolá mimořádné zasedání vlády a navrhne lucemburskému velkovévodovi, aby vypsal předčasné volby.

Socialisté, kteří dosud stáli za premiérem, nyní otočili. „Vyzýváme premiéra, aby v tomto kontextu přijal plnou politickou odpovědnost a žádáme vládu, aby se s hlavou státu zasadila o umožnění nových (parlamentních) voleb,“ prohlásil předseda socialistů Alex Bodry v parlamentu.

Lucemburské zpravodajské služby SREL čelí od loňska obvinění, že sbíraly informace o obyvatelích a podnicích a zpronevěřovaly státní peníze, například tím, že v letech 2004 až 2009 prodávaly luxusní vozy, které předtím nakupovaly za snížené ceny.

Zákonodárci dnes jednali o zprávě, ve které parlamentní výbor premiéra viní ze selhání. Podle ní měl premiér jako odpovědná osoba o situaci ve zpravodajských službách informovat příslušný parlamentní výbor či justici.

Juncker se odpoledne před poslanci dvě hodiny tvrdě obhajoval. „Nenašel jsem nic nelegálního… Nehodlám v tomto případě přebírat odpovědnost, protože kdyby tomu tak bylo, tak by každý ministr musel být odpovědný za sebemenší chybu spáchanou nějakým úředníkem,“ řekl premiér před vystoupením Bodryho.

Příští parlamentní volby se musí konat během následujících tří měsíců, Juncker zatím neoznámil, zda bude kandidovat. Křesťanští socialisté vedli kromě jedné výjimky všechny lucemburské vlády od druhé světové války.