Skotské referendum: cukrářský průzkum vyhrávají unionisté

Pekárna Cuckoo’s Bakery

Pekárna Cuckoo’s Bakery Zdroj: Stepan Bruner, E15

Pekárna Cuckoo’s Bakery
Pekárna Cuckoo’s Bakery
Pekárna Cuckoo’s Bakery
Pekárna Cuckoo’s Bakery
4
Fotogalerie
E15.cz z Edinburghu: Milovníci sladkostí v Edinburghu mají jasno: Skotsko by mělo zůstat součástí Velké Británie. Ukazuje to originální průzkum pekárny Cuckoo’s Bakery, která dala lidem možnost, aby svůj názor vyjádřili prostřednictvím malinových košíčků.

Před 200 dny začala Cuckoo’s Bakery vyrábět košíčky se třemi motivy navrchu. Separatistům nabídla skotskou vlajku, unionistům tu britskou, a nerozhodnutým modročervený otazník. Prodané kousky začala sčítat a tak se zrodil neobvyklý průzkum veřejného mínění.

Po průběžných výsledcích pekárna těsně před začátkem referenda zveřejnila konečný součet: 47,7 procenta proti nezávislosti, 43,5 procenta pro a 8,8 procenta nerozhodnutých. Skotsko tedy podle tohoto cukrářského plebiscitu pravděpodobně zůstane součástí Velké Británie, řady nerozhodnutých ale ještě mohou s výsledkem zamíchat.

Sčítání „hlasů“ v Cuckoo’s Bakery pokračuje i v den referenda. Pokud si jeden z košíčků koupíte, cukrářka si udělá čárku do knihy. „Od rána jasně vede `No`,” říká.

Podle spolumajitele pekárny Grahama Savage kampaň nepřitáhla jen pozornost novinářů z celého světa, ale hlavně zákazníků. „Zaznamenali jsme celkový nárůst tržeb a dostali jsme několik velkých objednávek z obou stran,“ uvedl. „Od spuštění kampaně jsme prodali 80 tisíc košíčků,“ dodal.

Těsné vítězství unionistů předpověděly i poslední oficiální průzkumy veřejného mínění. Podle agentury Ipsos-Mori se proti odtržení Skotska staví 49 procent dotázaných, samostatnost země podporuje 47 procent respondentů. Zbylí se ještě nerozhodli. Také z průzkumu společnosti Panelbase vyplývá, že nezávislost si zvolí 48 procent lidí, zbylí budou hlasovat proti.

Paul Millar: Skoti jsou v podstatě britští Slováci